HomeHL-HealthΔύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Ο ιός «χτύπησε» και στη Θεσσαλονίκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου προστέθηκαν στη λίστα, με αποτέλεσμα πλέον η χώρα να αριθμεί εννέα συνολικά. Παράλληλα, μία ακόμη περιοχή στον πανελλαδικό χάρτη μπήκε στο…μικροσκόπιο, καθώς εκτός από τα Μέγαρα Αττικής και την Τανάγρα Βοιωτίας ο ιός «χτύπησε» και στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τα εννέα συνολικά ασθενείς, μόνον ένας παραμένει νοσηλευόμενος – εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Σε ο,τι αφορά τη συμπτωματολογία οι οκτώ στους εννέα εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση ενώ ένας ασθενής είχε συμπτώματα εμπύρετης νόσου.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, έξι κρούσματα καταγράφηκαν στα Μέγαρα Αττικής, τα δύο στην Τανάγρα Βοιωτίας και το ένα στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Ο νεότερος ηλικιακά ασθενής είναι 13 χρόνων και ο μεγαλύτερος 66 χρόνων.

Οι επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου είναι απρόβλεπτη και συνεπώς αναμένεται να εμφανιστούν κρούσματα και σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον, και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κρούσματα της λοίμωξης έχουν καταγραφεί στη Σερβία, την Ιταλία και την Αυστρία.

Εν τω μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η ιλαρά, καθώς την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν οκτώ νέα κρούσματα. Έτσι, συνολικά, πλέον έχουν καταγραφεί 3.206 κρούσματα ιλαράς – με έναρξη της καταγραφής της επιδημίας από 1 Μαΐου 2017.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση