HomeHL-9Παγκρήτια η κινητοποίηση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς

Παγκρήτια η κινητοποίηση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς

Στις 15 Ιουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παγκρήτιο χαρακτήρα θα έχει η κινητοποίηση της ερχόμενης Κυριακής με αφορμή την λειτουργία της αγοράς στο πλαίσιο της θερινής περιόδου των εκπτώσεων.

Συνδικαλιστικά σωματεία και οργανώσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη στις 2 Ιουλίου και στη συνέχεια χθες προχώρησαν σε ανακοινώσεις σχετικά με τα αιτήματα του κλάδου ενόψει της κινητοποίησης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση θέμα της κινητοποίησης είναι η «Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας και καμμιά επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων».

somateia-idiotikoi-ypallhloi

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου, Εύη Χατζημηνά, επεσήμανε ότι δύο φορές τον τελευταίο χρόνο οι συνδικαλιστές απέτρεψαν την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 11 το βράδυ, «που αποτελεί» – όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση –  «πάγιο αίτημα του εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου, δείχνοντας τις δυνατότητες που έχει το κίνημα όταν έχει κατεύθυνση σύγκρουσης με τους μεγαλέμπορους, απέναντι στην υποταγή και την μοιρολατρία που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

Τόνισε ακόμη ότι την Κυριακή η μάχη της  απεργίας θα δοθεί από νωρίς και κάλεσε τους εργαζομένους να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το σωματείο, συμμετέχοντας στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 στα Δικαστήρια.

Εκ μέρους των εργαζομένων στα Χανιά, αναφέρθηκε στο θέμα ο Φώτης Ρηγανάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τονίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές στην αγορά εργασίας ωφελούν τις πολυεθνικές εταιρείες, εις βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων  και των  εμποροϋπαλλήλων. Τόνισε οτι ο αγώνας των εργαζομένων θα ενταθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τα δίκαια αιτήματά μας. Η απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά πραγματοποιείται από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων στις 11:00 στον Κάτολα.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων του νομού Ρεθύμνου, Αρετή Σταγάκη, κάλεσε τις γυναίκες του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, καθώς με την εργασία 32 Κυριακές τον χρόνο και μέχρι τις 11 το βράδυ, οι γυναίκες θα χάσουν την τελευταία ευκαιρία που τούς έχει απομείνει για να στηρίξουν τις οικογένειές τους, ως εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες. Στο Ρέθυμνο η απεργιακή συγκέντρωση είναι στις 10:00 στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης συνοψίζονται στα εξής:

– Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

– Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

– Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.

– Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού εργαζομένων άνω και κάτω των 25 χρόνων.

– Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

– 5ήμερο-8ωρο-40ωρο, πλήρης και σταθερή δουλειά με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση