HomeHL-GreeceΤι κρύβεται πίσω από την απόφαση Τσίπρα για… πολλαπλές κάλπες τον Μάιο

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση Τσίπρα για… πολλαπλές κάλπες τον Μάιο

Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι τις βουλευτικές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της απόφασης του πρωθυπουργού να αλλάξει την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όπως έγινε γνωστό, οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση μετατέθηκαν για τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Η απόφαση, η οποία ήρθε με εντολή Τσίπρα, όπως έγινε γνωστό αργότερα, προκάλεσε αναταραχή. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida, ο κ. Τσίπρας θέλησε να αιφνιδιάσει ακόμα και στενούς του συνεργάτες.

Ενδεικτικό είναι πως τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου χθες πήραν κυριολεκτικά «φωτιά» και πολλά κυβερνητικά στελέχη έψαχναν να μάθουν τι κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιλογή.

Το τηλέφωνο στον Σκουρλέτη

Ο κ. Τσίπρας ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη -με τον οποίο είχε κάνει, κατά πληροφορίες του iefimerida, μια πρώτη κουβέντα από την προηγούμενη βδομάδα- και του τηλεφώνησε νωρίς την Τρίτη για να τον ενημερώσει για την απόφασή του, προτού αναχωρήσει για Βρυξέλλες.

Σημειωτέον ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών υπερθεμάτιζε για αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 και αναγκάστηκε μετά την εντολή του πρωθυπουργού να κάνει όπισθεν ολοταχώς, αφού το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα.

Πώς το δικαιολόγησε η κυβέρνηση

Από την κυβέρνηση αιτιολόγησαν επισήμως τη συγκεκριμένη απόφαση επικαλούμενοι λόγους συνταγματικούς. Και ειδικότερα το γεγονός ότι προηγήθηκαν οι προειδοποιήσεις της ΚΕΔΕ πως θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση του νόμου που θα αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές. «Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να παίξουμε με τις εκλογές. Ωστόσο, όταν τίθεται συνταγματικό ζήτημα, πρέπει να μην επιτρέπουμε την οποιαδήποτε αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κερδίζει χρόνο μέχρι να αποφασίσει κάλπες

Ποιος ήταν όμως ο πραγματικός λόγος που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια; Οι αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, η ισχνή πια πλειοψηφία των 152 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και η εκλογολογία που είχε φουντώσει το τελευταίο διάστημα κρίθηκε αναγκαίο ότι ήταν μια εικόνα που έπρεπε να τελειώσει.

Εξ αυτού του λόγου, η πρωτοβουλία του να μεταθέσει τις αυτοδιοικητικές για τον Μάιο οριοθέτησε εκ νέου τα πράγματα και κατά πολλούς σήμανε ότι με τον πιο επίσημο τρόπο στρώνει τον δρόμο τότε και για τις εθνικές εκλογές. Κερδίζοντας αναμφίβολα κάποιους μήνες σχετικής «ηρεμίας», απομακρύνοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2018. Και αποδυναμώνοτας τους σχεδιασμούς της αντιπολίτευσης που ζητάει κάλπες εδώ και τώρα.

Τα… κρυφά σχέδια του Μαξίμου

Αβέβαιο παραμένει, τέλος, αν ο πρωθυπουργός μπλοφάρει και εν τέλει θα αιφνιδιάσει ή αν πράγματι θα οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες τον Μάιο.

Καθοριστικοί παράγοντες, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα είναι τόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ (διότι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, αυτόματα θα πυροδοτήσει εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας μας, με δεδομένη τη μεγάλη διαφωνία των ΑΝΕΛ για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών), όσο και οι ειδήσεις από την οικονομία, ήτοι η μη περικοπή στις συνάξεις, που το Μαξίμου βλέπει ότι σε συνδυασμό με κάποιες επιπλέον παροχές θα λειτουργήσουν βοηθητικά στο προεκλογικό αφήγημά του.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση