HomeΕΛΛΑΔΑΜε εντολή Μαξίμου η τροπολογία για τις πολλαπλές εκλογές τον Μάιο!

Με εντολή Μαξίμου η τροπολογία για τις πολλαπλές εκλογές τον Μάιο!

Τη ρύθμιση ζήτησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονο παρασκήνιο, που φανερώνει τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου για εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2018, κρύβεται πίσω από την αιφνίδια τροπολογία, που κατέθεσαν χθες στη Βουλή 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τη χρονική εναρμόνιση της διεξαγωγής των αναμετρήσεων για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών με εκείνη για την εκλογή των ευρωβουλευτών.

Η τροπολογία φούντωσε τη σεναριολογία περί ταυτόχρονης διενέργειας αυτών των εκλογών μαζί με εθνικές εκλογές. Και όχι τυχαία, καθώς η τροπολογία δεν ήταν απλή έμπνευση των 16 βουλευτών, αλλά οδηγία από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τη ρύθμιση αυτή τη ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μόλις χθες το απόγευμα, από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Μόνο που προέκυψε ένα θέμα: το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο κ. Σκουρλέτης προβλέπει εκλογές στις 13 και 20 Οκτωβρίου του 2019 και θα ήταν παράταιρο και αυτοακύρωση του υπουργού, να αλλάζει ο ίδιος από μόνος του τις ημερομηνίες.

Έτσι, κατόπιν συνεννοήσεων ανάμεσα σε Μαξίμου και υπουργείο Εσωτερικών και προκειμένου να μην εκτεθεί πολύ ο κ. Σκουρλέτης επιλέχθηκε η λύση της βουλευτικής τροπολογίας. Το κείμενο της τροπολογίας συντάχθηκε από το υπουργείο και δόθηκε στους βουλευτές, με την επισήμανση ότι πρόκειται ασφαλώς να γίνει αμέσως δεκτή από τον κ. Σκουρλέτη.

Γιατί όμως, μία «αθώα», υποτίθεται, διαδικαστικού εκ πρώτης όψεως τροπολογία, τροφοδοτεί τα σενάρια περί εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές και πλέον, με την ψήφισή της και των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Για τρεις λόγους, έναν, που προϋπήρχε και δύο νέους:

  1. Γιατί επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, καθώς ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει περίπου ή λίγο μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Η ψήφιση αυτή αναμένεται να γίνει περί τον Γενάρη του 2019, όπως δήλωσε και ο Σκοπιανός πρωθυπουργος Ζόραν Ζάεφ χθες.
  2. Γιατί το σχέδιο των «πολλαπλών» επιλογών ή καλπών, ήταν πάντα στο μυαλό των συνεργατών του πρωθυπουργού, ως ένα τέχνασμα ώστε να διοχετευτεί η δυσαρέσκεια των πολιτών σε «παράπλευρες» κατευθύνσεις και να επικρατήσουν τα κεντρικά πολιτικά διλήμματα στην κάλπη των εθνικών.
  3. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει με αυτό τον τρόπο να διεμβολίσει το χώρο της κεντροαριστεράς, στηρίζοντας πασοκογενείς περιφερειάρχες και δημάρχους. Ελπίζει έτσι ότι οι μηχανισμοί που διαθέτουν αυτοί οι υποψήφιοι δεν θα εργαστούν για το Κίνημα Αλλαγής, αλλά θα μείνουν ουδέτεροι ή θα μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες, ιδανικές, περιπτώσεις.

Σημειωτέον ότι τη ρύθμιση υπογράφουν οι Ιωάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τζόγκας. Προτείνουν την «κατ’ εξαίρεση και για πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου (Κλεισθένης) η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας ψηφοφορίας για την επιλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση