HomeΚΟΣΜΟΣΓιασάρ Γκιουλέρ: Αυτός είναι ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ που διόρισε ο Ερντογάν

Γιασάρ Γκιουλέρ: Αυτός είναι ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ που διόρισε ο Ερντογάν

Με προεδρικό διάταγμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, αρχηγό μέχρι πρότινος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, διόρισε ο Ταγίπ Ερντογάν νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ο διορισμός του 64χρονου Γκιουλέρ στη θέση του στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Άμυνας, ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα, την επομένη της ορκωμοσίας του Τούρκιου Προέδρου για μια πενταετή θητεία με ενισχυμένες εξουσίες και τον σχηματισμό ενός νέου ολιγομελούς υπουργικού συμβουλίου.

Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από το 2015, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας στους κόλπους της νέας κυβέρνησης, ένας διορισμός σπάνιος για στρατιωτικό.

Ο μέχρι τώρα υπαρχηγός του επιτελείου, ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, διορίσθηκε από την πλευρά του αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού διαδεχόμενος τον στρατηγό Γκιουλέρ.

Μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη Συμμαχία, έπειτα από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημαντικές εκκαθαρίσεις έγιναν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016 από στρατιωτικούς που ήθελαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση