HomeHL-9Νέα κινητοποίηση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς

Νέα κινητοποίηση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς

Από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε νέα κινητοποίηση κατέρχονται την Κυριακή οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στο Ηράκλειο με αφορμή το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αναφέρουν τα εξής:

«Απευθυνόμαστε σε σένα που ασφυκτιάς από την ανασφάλεια, τη σκληρή καθημερινότητα γεμάτη με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα. Σε καλούμε να δυναμώσουμε την αγωνιστική απάντηση απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Απευθύνουμε ιδιαίτερο αγωνιστικό κάλεσμα στη γυναίκα εμποροϋπάλληλο που αντιμετωπίζει:

  • Την κούραση και τα προβλήματα υγείας (μυοσκελετικά, υπογονιμότητας κ.ά.) κάτω από την πολύωρη ορθοστασία.
  • Τα τετράωρα που τελικά δουλεύονται με παραπάνω ώρες, «μαύρα» και ανασφάλιστα.
  • Τους εκβιασμούς της απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης και παραίτησης από τα μέτρα προστασίας της μητρότητας στο χώρο εργασίας

Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες εργαζόμενους στο εμπόριο, που καλούνται να ζήσουν με μισθούς πείνας, που βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται στο βωμό της «δίκαιης ανάπτυξης».

Μπορεί να σκέφτεσαι: «Μήπως είναι πολυτέλεια να έχω μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μου, να έχω ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιώ σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μου;»

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Nα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

Σε αυτά στέκονται εμπόδιο οι επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων οι οποίοι τα θέλουν όλα! Πριν από 4 χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση χέρι-χέρι με την ΕΣΕΕ, έκανε τις 2 Κυριακές το χρόνο 7. Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το πάει ένα βήμα παραπέρα. Ορίζει περιοχές  ως “τουριστικές ζώνες“ και “τουριστικές περιοχές” , επιτρέποντας στα πολυκαταστήματα να ανοίγουν 32 Κυριακές. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Μία ανάκαμψη που στηρίζεται στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας και θα φέρει νέα αύξηση της έντασης της εκμετάλλευσης. Το ρόλο του θεματοφύλακα των μεγαλεμπόρων στην Κρήτη παίζουν η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίοι από κοινού προσπάθησαν δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο να προωθήσουν την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στην Κρήτη ως τις 23:00. Το σωματείο μας, από κοινού με άλλους φορείς μπλόκαρε αυτή τη μεθόδευση, γεγονός που δείχνει την δύναμη των εργαζομένων όταν είναι οργανωμένοι στο σωματείο τους, με κατεύθυνση σύγκρουσης με την μεγαλοεργοδοσία και το πολιτικό τους προσωπικό.

Στον κλάδο του εμπορίου δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν, όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η επέκταση της εργάσιμης μέρας. Το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζόμενων στο εμπόριο μέσω των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη μερική απασχόληση, τις μηνιαίες-3μηνες-6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και τα διακεκομμένα ωράρια βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς που ξεκινούν στον κλάδο από τα 180-200 ευρώ.

Η σχεδιασμένη κατάργηση της Κυριακής αργίας συνοδεύεται με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, με απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό που δε δίνονται, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, γεγονός που οδηγεί το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Τα απελευθερωμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων έχουν οδηγήσει τον κλάδο να έχει ένα άστατο και ακανόνιστο εργάσιμο χρόνο. Οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο μαζί με τη διαρκή προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής αργίας, χτυπούν στην καρδιά τη ζωή του εμποροϋπάλληλου αλλά και τη ζωή συνολικά μια εργατικής οικογένειας που έχει μέλος της, εργαζόμενο στον κλάδο του εμπορίου.

Καλούμε τους συναδέλφους στο εμπόριο να δυναμώσουν τις εστίες αγώνα σε χώρους δουλειάς. Να δυναμώσει η αγωνιστική στάση απέναντι σε αποφάσεις της εργοδοσίας που τους καλούν να εργάζονται Κυριακές. Να μην ξεγελαστούν από πρόσκαιρες αποφάσεις επιχειρηματικών ομίλων που για λόγους ανταγωνισμού επιλέγουν αυτήν την περίοδο να μην προχωρούν σε άνοιγμα των καταστημάτων τους, τις Κυριακές. Δυναμώνουμε τη συμμαχία εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, τον κοινό αγώνα με άλλους κλάδους εργαζομένων που η πλήρης απελευθέρωση της Κυριακής αργίας θα τους επηρεάσει άμεσα.

Να βάλουμε στην άκρη τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που κάνουν ότι μπορούν για να εκφυλίσουν το κίνημα, τις δυνάμεις που πήραν απόφαση για απεργία διαρκείας από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, ενώ απουσιάζουν σταθερά από τους χώρους δουλειάς, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο προετοιμασίας της απεργίας. Λερώνουν και αποδυναμώνουν το όπλο της απεργίας, το εκφυλίζουν. Είναι οι δυνάμεις που στήνουν σωματεία-σφραγίδες όπως έκανε η πλειοψηφία του ΕΚΗ στο Ηράκλειο, που κρατούν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, που είναι οι ίδιοι εργοδότες, όπως ο Καραγεωργόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Είναι μηχανισμοί της εργοδοσίας, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της, βρίσκονται μακριά από τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό άλλωστε δε μπορούν να τους κινητοποιήσουν και να τους εμπνεύσουν.

Να οργανώσουμε την πάλη με τα δικά μας αιτήματα, με τις δικές μας σημαίες!

 –     Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

–     Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

–     Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.

–     Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση