HomeHL-GreeceΤώρα ο Καμμένος «κάνει νερά» με τον «Κλεισθένη» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τώρα ο Καμμένος «κάνει νερά» με τον «Κλεισθένη» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εύθραυστες οι ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία που χαρακτηρίζει την κυβερνητική συνοχή και το εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων επαναφέρει στο προσκήνιο το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι» για την απλή αναλογική και την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας και Αττικής που συζητείται στην Βουλή.

Υπό την ορατή απειλή της πλήρους κατάρρευσης, η ηγεσία των ΑΝΕΛ φαίνεται πως επιχειρεί να συνταχθεί με τους εκπροσώπους των Δήμων και Περιφερειών της χώρας και να υιοθετήσει – εν μέρει – το βασικό τους επιχείρημα για ακύρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Την ίδια ώρα ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης φέρεται έντονα δυσαρεστημένος με την τροπολογία που σπάει τις δύο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες καθώς εκτιμά ότι δυσκολεύει την επανεκλογή του.

Καμμένος: ψήφος κατά συνείδηση για την απλή αναλογική

Οι ΑΝΕΛ σε ανακοίνωσή τους μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Πάνος Καμμένος με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, σχετικά με την θέσπιση της απλής αναλογικής στις ερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης υπογράμμισε πως «βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, παρότι η ψήφος είναι κατά συνείδηση, ότι – όπως και ο πρώην δήμαρχος Πάρου κ. Ραγκούσης είναι υπέρ του 3% – αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών και θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό».

Πάντως, ακόμα και αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν, η επίμαχη ρύθμιση θα «περάσει» πιθανότατα από την Ολομέλεια με την στήριξη του ΚΚΕ.

Γκρίνια από Κατσίκη για «σπάσιμο» περιφερειών

Ωστόσο, η απλή αναλογική δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για τον κυβερνητικό συνασπισμό που καλείται να λειτουργήσει με την εξαιρετικά εύθραυστη πλειοψηφία των 152 βουλευτών

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης φέρεται έντονα προβληματισμένος για την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας Αττικής σε δύο μικρότερες καθώς εκτιμά ότι δυσχεραίνει την επανεκλογή του. «Διαφωνώ και ανησυχώ για την κατάτμηση ως Βουλευτης της περιφέρειας Αττικής» ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να προσθέσει «αφαιρείται μια έδρα από την Αχαΐα. Τα μικρά κόμματα πλήττονται. Θα εκλέγουν έναν και μόνο βουλευτή. Τροποποιείστε την ρύθμιση ώστε να μην έχει εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές για να δώσει την ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τις νέες περιφέρειες» και να ρίξει το «καρφί» και για την απλή αναλογική λέγοντας: «και εκεί εκφράζω τη διαφωνία μου γιατί έχω υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχει καμία σχέση με τις βουλευτικές σε σχέση με αυτό που θα δούμε στις τοπικές εκλογές».

ΚΕΔΕ: ο «Κλεισθένης Ι» απορρυθμίζει την αυτοδιοίκηση

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών Κλεισθένης Ι στην Αυτοδιοίκηση και τη χώρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο όχι μόνον δεν μεταρρυθμίζει την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα την απορρυθμίζει και του επισήμανε πως θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία, επιβαρύνοντας τη ζωή των πολιτών.

Σχολιάζοντας την προωθούμενη ρύθμιση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πατούλης επισήμανε στον κ. Καμμενο πως σε περίπτωση που ισχύσει, οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα καθώς θα καλούνται να συναλλάσσονται καθημερινά με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο.

Ιδιαίτερα εστίασε στο ενδεχόμενο να αποκτήσουν πρόσβαση στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης οι «δυνάμεις των άκρων» και πολιτικοί εκφραστές του λαϊκισμού, του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους, όπως ανέφερε, κυρίως για περιοχές της χώρας που είναι εθνικά «ευαίσθητες».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη να μπει ένα πλαφόν στο ποσοστό εισόδου παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Πατούλης τόνισε πως απαιτούνται άμεσα μεταρρυθμίσεις ουσίας με έμφαση στην αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση