HomeHL-9Ταϊλάνδη: Οκτώ παιδιά βγήκαν στο φως από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ

Ταϊλάνδη: Οκτώ παιδιά βγήκαν στο φως από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ

Αγωνία για τα υπόλοιπα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με γοργούς ρυθμούς, όπως συνέβη και την Κυριακή, φαίνεται ότι συνεχίζεται και η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των εγκλωβισμένων παιδιών από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Οι διασώστες δίνουν μία τιτάνια μάχη για να απεγκλωβίσουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί οκτώ παιδιά, ενώ παραμένουν στο σπήλαιο άλλα τέσσερα, καθώς και ο προπονητής τους.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι τα πρώτα παιδία της δεύτερης αυτής φάσης θα έβγαιναν ξανά στην επιφάνεια μετά τις 15:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το CNN και το Reuters, υποστηρίζουν ότι είδαν ένα παιδί να απομακρύνεται με φορείο στις 12:27 (ώρα Ελλλάδος), ενώ περίπου στις 14:20 ο βρετανικός Guardian μετέδωσε ότι απεγκλωβίστηκε και έκτο παιδί. Λίγη ώρα αργότερα, υπήρξε αναφορά για τον απεγκλωβισμό του έβδομου και του όγδοου παιδιού.

Στην είσοδο του σπηλαίου έφτασαν δύο ακόμη ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν το έκτο και το έβδομο παιδί στο πλησιέστερο νοσοκομείο για την εκτίμηση της κατάστασής τους.

Όπως ανακοινώθηκε, η δεύτερη φάση της επιχείρηση διάσωσης έχει ολοκληρωθεί για σήμερα.

Το πέμπτο και το έκτο παιδί, διακομίστηκαν με ασθενοφόρα σε σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ιατρικές μονάδες για την πρώτη εκτίμηση της κατάστασής τους.

Την είδηση για τον απεγκλωβισμό του πέμπτου παιδιού μετέδωσε πρώτο το CNN και την επιβεβαίωσε αξιωματούχος του ναυτικού της Ταϊλάνδης λίγα λεπτά αργότερα.

1

Ταϊλανδός δημοσιογράφος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφίες του ασθενοφόρου που φέρεται να μετέφερε τον πέμπτο διασωθέντα με δημοσιογράφο του Guardian να μεταδίδει ότι το ελικόπτερο με το παιδί απογειώθηκε πέντε λεπτά μετά την έξοδό του από τη σπηλιά με τους διασώστες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ναυτικού της Ταϊλάνδης που επικαλείται το CNN στην επιχείρηση συμμετέχει η ίδια ομάδα των δυτών – με μικρές προσθαφαιρέσεις – που εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη φάση της διάσωσης. «Όλα τα στοιχεία είναι το ίδιο καλά με την Κυριακή. Το επίπεδο του νερού δεν μας ανησυχεί. Η βροχή που έπεσε χθες δεν επηρέασε τα ύψη νερού μέσα στο σπήλαιο» υποστήριξε ο επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων Narongsak Osatanakorn.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ξεκαθαρίστηκε ότι πρώτα θα βγουν από το σπήλαιο «τα παιδιά που είναι πιο έτοιμα».

Η δεύτερη φάση της απομάκρυνσης των μικρών αγοριών ξεκίνησε περίπου 17 ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερα παιδιά να απεγκλωβιστούν με επιτυχία. Ο χρόνος αυτός ήταν μέσα στο περιθώριο που είχαν δώσει οι αρχές καθώς απαιτούνταν αρκετή ώρα για να γεμίσουν οξυγόνο οι μπουκάλες που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής της εξόδου των παιδιών από το σπήλαιο.

Λίγο πριν τις 9 ο ανταποκριτής του Guardian μετέδωσε ότι υπάρχει κινητικότητα με ένα ελικόπτερο και ένα ασθενοφόρο να φτάνει στο σημείο εξόδου αλλά και έντονη βροχόπτωση.

2

Γιατί δεν μπορούν τα αγκαλιάσουν οι γονείς τους

Ενώ έχουν βιώσει την στιγμές απίστευτης αγωνίας μέχρι τα παιδιά τους να δουν το φως της εξόδου από το σπήλαιο, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα επί 15 ημέρες, οι γονείς τους δεν επιτρέπεται να τα σφίξουν στην αγκαλιά τους, όπως θα λαχταρούσαν.

Οι θεράποντες γιατροί ζήτησαν από τους γονείς να βρίσκονται σε απόσταση από τα παιδιά τους τουλάχιστον για τα επόμενα δύο 24ωρα για να μην τους μεταδώσουν τυχόν λοιμώξεις.

Η σωματική επαφή μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς τα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα τουλάχιστον επί 15 ημέρες είναι ιδιαίτερα αδύναμα.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ακόμα και προστατευτικό γυαλί έτσι ώστε οι γονείς να έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή με τα αγόρια.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση