HomeHL-9Μέσα στο καλοκαίρι στην Ελλάδα οι πρώτοι μετανάστες από την Γερμανία

Μέσα στο καλοκαίρι στην Ελλάδα οι πρώτοι μετανάστες από την Γερμανία

Από τέλη Ιουλίου η επαναπροώθηση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο προσφυγικό μεταξύ των τριών κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού είχε πολλές ασάφειες.

«Διαδικασίες μεταφοράς» αντί για κλειστά κέντρα ασύλου, επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου και επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας. Ένα εικοσιτετράωρο μετά από αυτήν, δια στόματος μίας γερμανίδας υπουργού μαθαίνουμε ότι η διμερής συμφωνία με τη Γερμανία είναι προ των πυλών.

Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η διμερής συμφωνία με την Αθήνα για το προσφυγικό θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα τέλη Ιουλίου. Πρόκειται για συμφωνία που κινείται στη βάση του άρθρου 36 του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Με την Ελλάδα θέλουμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλους του μήνα. Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη».

Παρά τα διακηρύγματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, γεγονός παραμένει ότι η Ελλάδα μετά από κάποια «αντίδωρα» που κατά βάση συνδέονται με την πολιτική ανάσα εξαμήνου που δόθηκε στην κυβέρνηση, από το καλοκαίρι ακόμα θα υποδεχτεί και άλλους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με ελληνικούς υπολογισμούς ο αριθμός τους ανέρχεται μηνιαίως στα 50 με 100, ενώ πληροφορίες εκτός Ελλάδος κάνουν λόγο ακόμα και για 500 άτομα τον μήνα. Παράλληλα, η Ελλάδα καθίσταται και υπεύθυνη για την επαρκή λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου, αλλά και το σφράγισμα των εξωτερικών συνόρων. Όπως και να το προσεγγίσει κανείς ο ισολογισμός είναι εναντίον μας!

Μέσα σε επτά μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό τους σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα EURODAC θα επιστρέφουν στις χώρες πρώτης υποδοχής. Το πανευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών άνω των 14 ετών δημιουργήθηκε το 2013. Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν και η Άνγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες αυτές, σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό.

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι «δεν αποτελεί καλή στρατηγική να επενδύει κάποιος στο ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες». «Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα» είπε ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ εκτίμησε ότι τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην ΕΕ δεν θα δράσουν αποτρεπτικά στις αρχές των εν λόγω χωρών έτσι ώστε, να διακόψουν τις καταγραφές, φοβούμενες επιστροφές χιλιάδων προσφύγων.

Εκτεταμένη αναφορά στο προσφυγικό πρόβλημα της Ευρώπης, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει η εφημερίδα «New York Times» σε σχετικό δημοσίευμά της. Σε αυτό, η Ελλάδα αναφέρεται ως μία από τις τρείς χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης. «Το 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, η Μέρκελ προειδοποίησε ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μοιράζονταν ‘δίκαια’ το βάρος, τότε ορισμένοι λαϊκιστές ηγέτες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το ζήτημα για να καταργήσουν την ελευθερία στην εσωτερική κυκλοφορία στην ΕΕ. Τρία χρόνια αργότερα, η Mέρκελ έγινε ηγέτης σαν αυτούς για τους οποίους προειδοποίησε. Για να σώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο πρότεινε να επιβληθούν έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες φτάνουν στην Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία και πρέπει να παραμείνουν εκεί ενώ περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση