Με ανακούφιση αλλά και αγωνία, ολόκληρος ο πλανήτης έχει το βλέμμα στραμμένο στην Ταϊλάνδη παρακολουθώντας την τιτάνια προσπάθεια απεγκλωβισμού 12 αγοριών και του προπονητή τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί δύο εβδομάδες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Ώρα Ελλάδος 15:47 (19:47 τοπική), είχε ολοκληρωθεί η διάσωση τεσσάρων από τα 12 παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας που έχει παγιδευτεί για 15 ημέρες στο σπήλαιο λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών διήρκεσε εννέα ώρες. Μετά το τέλος της πρώτης φάσης ανακοινώθηκε ότι τέσσερα από τα 12 παιδιά (δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι απεγκλωβίστηκλαν έξι από τα 12 παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας) διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο.

Την πληροφορία ότι τέσσερα  παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ανακοίνωσαν οι Ταϊλανδοί  βατραχάνθρωποι -Thai Navy Seals- που συνδράμουν την επιχείρηση διάσωσης. Οι Ταϊλανδοί Seals ανακοίνωσαν στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook ότι στις 19:47 τοπική ώρα (15:47 ώρα Ελλάδος), τέσσερα από τα 12 παιδιά απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία.

Όπως ανέφεραν οι επίσημες αρχές, το κάθε παιδί συνόδευαν δύο έμπειροι δύτες. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Ταϊλάνδη, ενώ ένας Βρετανός δύτης άφησε τη σύζυγο με το νεογέννητο παιδί του, προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά του στη διάσωση των αγοριών και του προπονητή τους.

Στις 21:00 ώρα Ταϊλάνδης (17:00 ώρα Ελλάδος) ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση σταματά για τις επόμενες 10-12 ώρες. Η παύση της προσπάθειας απεγκλωβισμού των άλλων οκτώ παιδιών που παραμένουν στο σπήλαιο αλλά και του προπονητή τους, αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τελείωσαν οι μπουκάλες οξυγόνου που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής και η ομάδα των 90 δυτών και εξειδικευμένων σπηλαιοδυτών πρέπει να τοποθετήσουν νέες, ώστε σε περίπου 10-12 ώρες να ξαναρχίσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επόμενων τεσσάρων.

Το σχέδιο λειτουργεί

Τα πρώτα τέσσερα παιδιά που βγήκαν από το σπήλαιο ήταν αυτά που οι γιατροί έκριναν ότι ήταν τα πιο αδύναμα. Στην προσπάθεια διάσωσης συμμετέχουν συνολικά 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.

Στην πρώτη επιχείρηση από την οποία απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς τα 4 από τα 12 παιδιά, έλαβαν μέρος 13 ξένοι δύτες και 5 Ταϊλανδοί.

Με βάση την εικόνα που διαμορφώθηκε από την πρώτη επιτυχή προσπάθεια και τη διάσωση τεσσάρων από τα 12 παιδιά, εικάζεται ότι για να βγουν και τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά θα χριαστούν ακόμη δύο 24ωρα.

«Δύο από τα 12 εγκλωβισμένα παιδιά βγήκαν σώα από το σπήλαιο και έχουν μεταφερθεί για τις πρώτες βοήθειες στις κινητές ιατρικές μονάδες υγείας που έχουν στηθεί έξω από το σπήλαιο», δήλωσε ο Tossathep Boonthong, επικεφαλής της μονάδας Υγείας της πόλης Τσιάνγκ Ράι και μέλος της ομάδας διασωστών, προσθέτοντας: «Τα παιδιά δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα στο νοσοκομείο της Τσιάνγκ Ράι».

Ξένα δίκτυα αναφέρουν ότι το ταξίδι της εξόδου των παιδιών επισπεύστηκε -διήρκεσε εννέα ώρες, αντί της αρχικά προβλεπόμενης διάρκειας των 11 ωρών- επειδή μεγάλο μέρος των υδάτων αντλήθηκε από τα πλημμυρισμένα σπήλαια και έτσι κατέστη δυνατό τα παιδιά να κάνουν μεγάλο μέρος της διαδρομής περπατώντας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Daniel Shutton, απεσταλμένο του αυστραλιανού network ten, το πρώτο παιδί που απεγκλωβίστηκε από το σπήλαιο είναι ο Mongkol «Mark» Boonpiam, ηλικίας 14 ετών.

Την επιχείρηση διάσωσης της ποδοσφαιρικής ομάδας των 12 αγοριών με τον προπονητή τους, έχουν αναλάβει 13 ξένοι δύτες που θεωρούνται οι καλύτεροι στον κόσμο. Πρόκειται για σπηλαιοδύτες, εξειδικευμένους στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν εντός σπηλαίων, τους οποίους συνδράμουν πέντε δύτες από τις δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών – seals- της Ταϊλάνδης. Αυτοί οι 18 δύτες που έχουν αναλάβουν να απεγκλωβίσουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους, τις τρεις τελευταίες ημέρες προετοιμάζονταν εντατικά για την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το BBC δημοσίευσε βίντεο, όπου δείχνει τη μεταφορά των παιδιών με το ασθενοφόρο.

diasosh-tailandh diasosh-tailandh1

Αυτοί είναι οι Βρετανοί δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης:

diasosh-tailandh2

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση