HomeHL-WorldΗ Βόρεια Κορέα κάνει λόγο για «γκανγκστερικές απαιτήσεις», πρόοδο βλέπουν οι ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα κάνει λόγο για «γκανγκστερικές απαιτήσεις», πρόοδο βλέπουν οι ΗΠΑ

Επίσκεψη εξπρές πραγματοποίησε ο Πομπέο στην Πιονγκιάνγκ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε το Σάββατο τις ΗΠΑ για «γκανγκστερικές απαιτήσεις» στις συνομιλίες αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο οποίος δήλωσε ότι οι παλιοί εχθροί σημείωσαν πρόοδο σε βασικά ζητήματα.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, που διήρκησε μιάμιση μέρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιδίωξε να συζητηθούν εξονυχιστικά οι λεπτομέρειες για τη διάλυση των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, και τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος.

Ο Πομπέο συνομίλησε το Σάββατο με το «δεξί χέρι» του βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Τσολ, με στόχο να δημιουργηθεί ένας λεπτομερής οδικός χάρτης προς την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, όπως συμφωνήθηκε κατά την ιστορική συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Κατά την αναχώρησή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος «σχεδόν σε όλα τα βασικά ζητήματα», μολονότι παραμένει δουλειά να γίνει.

Ωστόσο, ώρες αργότερα, η Πιονγκιάνγκ προέβη σε μια πολύ πιο αρνητική αξιολόγηση των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον κλόνισε το ηθικό που είχε δημιουργηθεί από την σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου.

«Η αμερικανική πλευρά προσήλθε μόνο με την μονομερή και γκανγκστερική της απαίτηση για αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Όπως σημείωσε, η αντιπροσωπεία του Πομπέο επέμεινε στην ολοκληρωτική, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος, γνωστή ως CVID.

Δεν υπήρχε κάποιο άμεσο σχόλιο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή το Λευκό Οίκο.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις των δύο πλευρών εγείρουν ερωτήματα κατά πόσον η Βόρεια Κορέα είναι δεσμευμένη να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της προγράμματα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση