HomeΚΡΗΤΗΜία επιστολή μαθήτριας που τα «ψέλνει» στο Υπουργείο Παιδείας

Μία επιστολή μαθήτριας που τα «ψέλνει» στο Υπουργείο Παιδείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το απόλυτο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με το περιβόητο «Νέο Λύκειο» την Τράπεζα Θεμάτων και τον πανικό μαθητών, καθηγητών και γονέων περιγράφει σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας μία μαθήτρια Λυκείου από το Ηράκλειο, που καταλήγει στηλιτεύοντας την αναξιοπιστία του συστήματος και τεριγράφοντας την ανασφάλεια των νέων παιδιών που σέρνονται ως «πειραματόζωα» σε νέες εκπαιδευτικές πολιτικές που σχεδιάστηκαν .. στο πόδι.

Στο κείμενό της η Ε.Π. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση μας αλλά δεν δημοσιεύονται επειδή είναι ανήλικη) γράφει:

Είμαι μαθήτρια της α’ Λυκείου και φοιτώ στο Γενικό Λύκειο. Γνωρίζω ότι το παρόν μήνυμα μπορεί να μην διαβαστεί, όμως θα ήθελα να το γράψω έστω και για την μικρή περίπτωση που θα διαβαστεί από κάποιον. Φέτος, όπως μας ενημέρωσαν, η βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για το »Νέο Λύκειο» μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2013- 2014. Η σχολική χρονιά άρχισε με τρομερά προβλήματα. Καθηγητές δεν υπήρχαν (και όσοι ήρθαν, ήρθαν μετά τα Χριστούγεννα), τα βιβλία για τα μαθήματα επιλογής μας δόθηκαν τον Ιανουάριο (να σημειωθεί ότι το βιβλίο του Ευρωπαικού Πολιτισμού είναι γραμμένο το 1998, και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ανανεώσεις), εξεταστέα ύλη δόθηκε στα σχολεία αρκετό καιρό μετά τα Χριστούγεννα (η οποία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι αισθητά αυξημένη. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο δύσκολο ήταν για τους καθηγητές και τους μαθητές να καλύψουν όλη αυτήν την ύλη. Οι μαθητές καθημερινά ρωτάμε τους καθηγητές για το »Νέο Λύκειο», πως θα είναι τα θέματα και τι ακριβώς είναι. Όμως το υπουργείο δεν φρόντισε να ενημερώσει κανέναν. Αντίθετα, μέχρι τον Μάρτιο τη μία μέρα ακουγόταν ότι αναβάλλεται η εφαρμογή του νέου συστήματος, και την άλλη ότι θα εφαρμοστεί κανονικά. Μία μέρα, εντελώς ξαφνικά στάλθηκε η ύλη και κάποιες οδηγίες (επειδή δεν ξέρω κατά πόσο γνωρίζετε την ύλη που εσείς έχετε βάλει, θα σας πω μόνο ότι στην Πολιτική Παιδεία έχουμε όλο το βιβλίο, 135 σελίδες, πλην 3 μόνο, οι οποίες αφορούν την τοπική αυοδιοιίκηση και μέσα αναφέρονται πράγματα τα οποία πλέον δεν ισχύουν, αλλά το Υπουργείο δεν το είχε δει από την αρχή για αν τα αφαιρέσει, να σημειωθεί ότι και το παρόν βιβλίο στάλθηκε αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονίας. Αν και θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για το »Νέο Λύκειο» και γιατί δεν πρέπει να εφαρμοστεί από φέτος, σας λέω μόνο ότι αν και η τράπεζα θεμάτων έπρεπε να είναι ανοιχτή από την αρχή της χρονιάς δεν είναι ΑΚΟΜΑ (8 ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων), ότι όταν κανείς δεν μας ενημερώνει για τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων είναι απολύτως φυσιολογικό να εγγραφόμαστε σε ιδιωτικά φροντιστήρια, κάτι που δυσκολεύει οικονομικά τους γονείς μας και στερούμαστε άλλα πράγματα για να μπορέσουμε να εκπαιδευτούμε, κάτι που από τον νόμο είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές.

Να συμπληρώσω ότι οι απαντήσεις των θεμάτων του ΙΕΠ για το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας θέλουν διόρθωση σε κάποια σημεία.

Κλείνοντας, θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Γιατί να εμπιστευτώ μία κυβέρνηση και ιδιαίτερα ένα υπουργείο, το οποίο χρησιμοποιεί ανήλικα παιδιά ως πειραματόζωα και μάλιστα χωρίς να τους παρέχει την παραμικρή ενημέρωση για τα νέα συστήματα που κάθε χρόνο αποφασίζει να εφαρμόσει;

Ζητάμε τουλάχιστον να κοινοποιήσετε την τράπεζα θεμάτων, όπως λέει ο νόμος.

Υ.Γ. στη διαφήμιση του υπουργείου παιδείας για τα νέα προγράμματα, να σας τονίσω ότι το ίδιο το υπουργείο κλείνει τις πόρτες στο μέλλον των παιδιών και όχι οι γονείς, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να μας προσφέρουν ότι δικαιούμαστε και έπρεπε το κράτος να μας προσφέρει.

Ελ.Πυρ.

ekriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση