HomeHL-9Έντονο το παρασκήνιο με τις “συνέργειες” στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για την Κρήτη

Έντονο το παρασκήνιο με τις “συνέργειες” στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για την Κρήτη

Ελλοχεύει κίνδυνος για την "απώλεια" ιδρύματος;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θα δημιουργηθεί νέα πολυτεχνική σχολή στην Αττική; Το Ηράκλειο θα ενταχθεί στο… Αιγαίο; Η Κρήτη θα «χάσει» ένα ίδρυμά της; Η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει πλέον μέλος του αιγαιοπελαγίτικου ακαδημαϊκού δικτύου; Τα ερωτήματα αποτυπώνουν τις συζητήσεις που γίνονται, προς το παρόν σε ανεπίσημο επίπεδο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» μεταξύ των ηγεσιών των ιδρυμάτων και του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου είναι να γίνουν συνέργειες μεταξύ ιδρυμάτων της ίδιας περιοχής. Μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει συνέργειες όπως του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Παν. Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ συζητήσεις γίνονται και με τα ΑΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και την τριπλέτα του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι συζητήσεις για τα υπόλοιπα ΑΕΙ έχουν αρκετό παρασκήνιο και προκαλούν σκωπτικά σχόλια μεταξύ πανεπιστημιακών. Ενδεικτικά το Παν. Θεσσαλίας θα ενσωματώσει τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος σε Λαμία, τα τμήματα της Χαλκίδας θα τα «πάρει» το Παν. Αθηνών, ενώ τα τμήματα σε Καρπενήσι και Θήβα προορίζονται για το Γεωπονικό Παν. Αθηνών. Μάλιστα, ελέχθη στην «Κ» ότι ΕΚΠΑ και Γεωπονικό αποτέλεσαν «ανάχωμα» ώστε το Παν. Θεσσαλίας να μη φτάσει μέχρι την Αττική!

Μέχρι τώρα εκκρεμούν τα σχέδια για τα ΑΕΙ της Κρήτης (Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ). Ο πρύτανης του Παν. Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας δήλωσε στην «Κ» ότι το ίδρυμά του δεν δέχεται κάποια σχετική συζήτηση. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης μπορεί να συνεργαστεί με το ΤΕΙ Κρήτης, ωστόσο στο τραπέζι έχει τεθεί η συνεργασία του ΤΕΙ με το Παν. Αιγαίου, με τμήματα σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Κω και Σύρο.

Ωστόσο, τι θα συμβεί με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Πρόταση για συνέργειά του με το Παν. Μακεδονίας προσκρούει στις αντιδράσεις του πανεπιστημίου, καθώς το ΤΕΙ είναι πολύ μεγαλύτερο –έχει 18 τμήματα– και θα… καταπιεί το πανεπιστήμιο, με 8 τμήματα. Την ίδια στιγμή, το αντικείμενο των 15 από τα 18 τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν έχουν σχέση με τα αντικείμενα του Παν. Αιγαίου, και άρα η σύμπραξή τους θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς τα επιστημονικά αντικείμενα που διδάσκουν. Ετσι, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα αποκτήσει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη!

Εκκρεμότητα υπάρχει και για την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Καθώς πλέον παιδαγωγική επάρκεια μπορούν να χορηγούν οι «καθηγητικές» σχολές, με αλλαγές στο πρόγραμμά τους, η ΑΣΠΑΙΤΕ θα μπορούσε να εστιάσει στο αντικείμενο του μηχανικού και να αποτελέσει μαγιά για νέο πολυτεχνείο στην Αττική. Ποιο υπάρχον ίδρυμα θα την πάρει; Το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Πειραιώς ή το Χαροκόπειο; Εκτός κι αν, όπως ακούστηκε, η ΑΣΠΑΙΤΕ συνεργαστεί με τα τμήματα της Χαλκίδας, τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΚΠΑ.

Οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις με θέα τη λίμνη των Ιωαννίνων στην προσεχή (13-14/7) σύνοδο πρυτάνεων στην ηπειρωτική πρωτεύουσα ίσως διαμορφώσουν τον βασικό πυρήνα των επόμενων συνεργειών…

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση