HomeΚΟΣΜΟΣ«Ψαλίδι» στις αγορές μαχητικών F-35 εξετάζει η Ιταλία

«Ψαλίδι» στις αγορές μαχητικών F-35 εξετάζει η Ιταλία

Κίνδυνος για «σοβαρές οικονομικές κυρώσεις»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ιταλία δεν σκοπεύει να αγοράσει κανένα άλλο μαχητικό F-35 και εξετάζει την πιθανότητα ακόμη και να περικόψει την παραγγελία που έχει ήδη κάνει στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin Corp, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα.

«Δεν θα αγοράσουμε κανένα άλλο F-35 και επί του παρόντος εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες για να εξακριβώσουμε αν είναι προς το συμφέρον μας, από οικονομικής άποψης, να περικόψουμε ή να διατηρήσουμε», αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, είπε η Τρέντα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Η υπουργός, που προέρχεται από το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, σημείωσε πάντως ότι αν αποφασιστεί η μείωση του προγράμματος ενδέχεται να υπάρξουν «σοβαρές οικονομικές κυρώσεις» για την Ιταλία, κάτι που σημαίνει ότι «η κατάργησή του ίσως θα κόστιζε περισσότερο από τη διατήρησή του». Επισήμανε επίσης ότι θα χάνονταν θέσεις εργασίας ενώ η Ιταλία επωφελείται από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον περασμένο Ιανουάριο οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν το πρώτο από τα 90 μαχητικά που έχουν παραγγείλει προκειμένου να ανανεώσουν τον στόλο τους που σήμερα αποτελείται από Panavia Tornado, AMX και AV-9B Harrier.

Πέρσι, στελέχη των Πέντε Αστέρων δήλωναν ότι η Ιταλία πρέπει να ακυρώσει την παραγγελία στο σύνολό της, όμως η Τρέντα εξέφρασε επιφυλάξεις. «Κανείς δεν κρύβει το γεγονός ότι ανέκαθεν ασκούσαμε κριτική…. Όσον αφορά τις υπάρχουσες συμβάσεις που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, προχωράμε σε μια προσεκτική επανεκτίμησή τους με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον», τόνισε.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση