HomeΕΛΛΑΔΑ«Απειλή για την Ελλάδα η συμφωνία στο προσφυγικό;»

«Απειλή για την Ελλάδα η συμφωνία στο προσφυγικό;»

Deutsche Welle: Οι ρυθμίσεις θα την ανάγκαζαν να δέχεται χιλιάδες άτομα ετησίως

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει με δύο συμφωνίες τόσο στην επαναπροώθηση προσφύγων από τα σύνορα όσο και προσφύγων εντός της Γερμανίας. Οι ρυθμίσεις θα ανάγκαζαν την Ελλάδα να δέχεται χιλιάδες άτομα ετησίως, γράφει σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Η συμφωνία των γερμανικών κυβερνητικών κομμάτων στο προσφυγικό προβλέπει μεταξύ άλλων ότι άτομα που θα εντοπίζονται στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και τα οποία έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση ασύλου σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα επαναπροωθούνται σε αυτές της χώρες. Προϋπόθεση για την επαναπροώθηση θα είναι είτε διμερή συμφωνία είτε συνεννόηση κατά περίπτωση με αυτά τα κράτη. Οι επαναπροωθήσεις θα πραγματοποιούνται εντός 48 ωρών.

Αυτό το διάστημα τα άτομα θα κρατούνται στις υπάρχουσες δομές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, με άλλα λόγια δεν δημιουργούνται «κέντρα τράνζιτ» όπως θα το ήθελαν τα χριστιανικά κόμματα. Σε περίπτωση που η επαναπροώθηση σταθεί αδύνατη τότε τα άτομα αυτά θα στέλνονται στην Αυστρία απ’ όπου έχουν εισέλθει στη Γερμανια. Προϋπόθεση για αυτό είναι η σύναψη σχετικής συμφωνίας με τη Βιέννη.

Δυσμενή για την Ελλάδα συμφωνία
Στο κείμενο στο οποίο συμφώνησαν τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU, CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοινώνεται επίσης η επίσπευση των διαδικασιών για την επαναπροώθηση ατόμων που εντοπίζονται εντός της γερμανικής επικράτειας και τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Προς το παρόν επιτυγχάνεται μόνο στο 15% αυτών των περιπτώσεων επαναπροώθηση. Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός τους η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση του άρθρου 36 του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις γαι την Ελλάδα.

Η προφορική συνεννόηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της πρόσφατης Σύνοδου Κορυφής της ΕΕ, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δέχεται εκείνα τα άτομα που εντοπίζονται στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ελληνικούς υπολογισμούς ο αριθμός τους ανέρχεται μηνιαίως στα 50 με 100. Αντ´ αυτού η Γερμανία δεσμεύεται να δεχθεί σχεδόν 3.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα που έχουν υποβάλλει αίτηση επανένωσης οικογενειών. Αν τώρα η ελληνική κυβέρνηση κλείσει και μια δεύτερη συμφωνία με την οποία θα υποχρεούται να δεχθεί και εκείνα τα άτομα που εντοπίζονται εντός της Γερμανίας, τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, τότε ο «ισολογισμός» θα είναι σε βάρος της.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπέβαλαν στη Γερμανία 3.337 άτομα αίτηση ασύλου, τα οποία είχαν υποβάλλει ανάλογη αίτηση προηγουμένως στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός προέκυψε από τη σύγκριση τον δαχτυλικών αποτυπωμάτων στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EURODAC.

Στοχοποίηση της Ελλάδας
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σκοπεύει να αξιοποιήσει τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στην Αυστρία για πρώτες συνομιλίες με τον έλληνα και ιταλό ομόλογο του. Πάντως, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πρόσφυγές από τη Γερμανία. Αρνητικά στα γερμανικά σχέδια αντέδρασε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Όπως επεσήμανε χθες μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ζεεχόφερ στη Βιέννη δεν πρόκειται να δεχτεί άτομα από τη Γερμανία, τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο δε ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν επέλεξε να στοχοποιήσει την Ελλάδα. Σε συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί άτομα από τη Γερμανία στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Αιτιολογώντας τη στάση του ο κ. Όρμπαν τόνισε πως η Ουγγαρία δεν είναι πρώτη χώρα εισόδου αυτών των ανθρώπων στην ΕΕ: «Σημείο πρώτης εισόδου είναι η Ελλάδα». «Συχνά συμβαίνει να μην καταγράφονται», είπε ο Β. Όρμπαν. Για αυτό το λόγο «θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση