HomeHL-HealthΥγειονομικό ναρκοπέδιο η Μόρια, λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Υγειονομικό ναρκοπέδιο η Μόρια, λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Αναλυτικά τι αναφέρουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τριτοκοσμικές χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο της Μόριας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννακός, τονίζοντας ότι ο καταυλισμός αποτελεί υγειονομικό ναρκοπέδιο, τόσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και για τους κατοίκους της Μόριας και της Λέσβου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφθηκε την Τετάρτη το ΚΥΤ Μόριας, συνοδεία του γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστου Παπαναστάση, του Στρατή Κλεάνθη προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και του Βασίλη Τερζή προέδρου των εργαζομένων κέντρων υγείας Β. Αιγαίου.

«Σημαντικά ιατρεία εντός του ΚΥΤ, όπου εργάζονται συνάδελφοί μας με τρίμηνες ανανεούμενες συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και 1.200 ευρώ τον μήνα, δεν έχουν ούτε βρύση για νερό», τόνισε στην «Κ» ο κ. Γιαννακός και επεσήμανε ότι «έχουν εμφανιστεί λοιμώδη νοσήματα, ξεχασμένα, όπως η ηπατίτιδα και η φυματίωση, πολλά κουνούπια – φορείς μετάδοσης μικροβίων που πηγαίνουν και στο χωριό».

Κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης διαπίστωσε ότι η παιδιατρική και η μαιευτική κλινική είναι ασφυκτικά γεμάτες από πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και ότι η Ψυχιατρική κλινική «είναι σε κακό χάλι. Οι κωδικοί του νοσοκομείου στο υγειονομικό υλικό και στο ορθοπεδικό υλικό έχουν στερέψει». Και κατέληξε: «Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα σε ένα νοσοκομείο που είναι στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής και της μεταναστευτικής κρίσης. Και ταυτόχρονα απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών: Εχουν μόνο έναν ψυχίατρο, ο διαβητολόγος είναι με μπλοκάκι, ιδιώτης, ο νεφρολόγος μόνο ένας. Αν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να το έχει εγκαταλείψει. Κινδυνεύουν από αυτό το υγειονομικό ναρκοπέδιο οι κάτοικοι του νομού και οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για μια σύγχρονη ντροπή αυτό που συμβαίνει εδώ στη Μόρια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Κλεάνθης, σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας επισημαίνει ότι «πέρασαν περίπου δύο μήνες από την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού κ. Παύλου Πολάκη στο νοσοκομείο και καμία από τις εξαγγελίες, υποσχέσεις και λύσεις που προτάθηκαν σε τρέχοντα προβλήματα δεν υλοποιήθηκε ακόμα». Ο κ. Κλεάνθης τόνισε: «Το νοσοκομείο μας επωμίζεται καθημερινά μεγάλο βάρος. Οι συνθήκες αυτές δεν τιμούν κανέναν, ενώ υπάρχει έντονο “φλερτ” με το λάθος. Μόνη λύση είναι η αποσυμφόρηση, με τη δημιουργία σοβαρών πρωτοβάθμιων δομών υγείας εντός των χώρων που βρίσκονται οι μετανάστες, ενίσχυση των υπαρχόντων και του κέντρου υγείας Μυτιλήνης, ώστε να υποστηριχθεί η 24ωρη λειτουργία».

Στο μεταξύ, την αντίθεσή τους στην κατασκευή νέου hotspot στο κλειστό στρατόπεδο Μοσχονά, στη θέση εκείνου που καταργείται κοντά στο Βαθύ, διαδήλωσαν κάτοικοι της Σάμου στην πλατεία του χωριού Μυτιληνιοί.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση