HomeHL-WorldΆρχισε και επίσημα ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας

Άρχισε και επίσημα ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας

Τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι δασμοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη άρχισε επίσημα σήμερα καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έκανε πράξη την απειλή της να επιβάλει δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για μια κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που μπορεί να βλάψει εταιρείες και καταναλωτές και στις δύο χώρες και να προκαλέσει νέους τριγμούς στα χρηματιστήρια, καθώς προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη μάχη μεταξύ των ΗΠΑ και σχεδόν όλων των υπολοίπων χωρών.

Η Κίνα δήλωσε έτοιμη να απαντήσει άμεσα επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας. «Η Κίνα υποσχέθηκε να μη ρίξει την πρώτη σφαίρα, αλλά για να διασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και του λαού είναι υποχρεωμένη να απαντήσει», δήλωσε εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου εμπορίου.

Ενόψει της επιβολής των αμερικανικών δασμών κινεζικά κρατικά ΜΜΕ άσκησαν δριμεία κριτική στις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της χώρας για έναν εμπορικό πόλεμο. Κινεζικές εταιρείες και επενδυτές ετοιμάζονται για τα χειρότερα, αν και οικονομολόγοι είπαν ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι περιορισμένες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One χθες ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να ανεβάσει το ύψος των δασμών σχεδόν στο σύνολο των περσινών κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, που ανήλθαν στα 506 δισ δολάρια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δασμοί αυτοί δεν είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να ασκηθούν πιέσεις στο Πεκίνο, το οποίο η Ουάσιγκτον κατηγορεί για άδικες εμπορικές πρακτικές και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από αμερικανικές εταιρείες. Κι αυτό γιατί η κινεζική οικονομία δεν εξαρτάται πλέον τόσο πολύ από τις εξαγωγές καθώς η εσωτερική κατανάλωση υπερβαινει πλέον το ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αγγίζουν μόλις το 19% του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών.

Την ίδια ώρα οι κινεζικοί δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα όπως η σόγια και το χοιρινό, στοχεύουν περιοχές προπύργια των Ρεπουμπλικανών ενόψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών. «Οι επιπτώσεις στο αμερικανικό πολιτικό περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερες, απ’ ότι εκείνες στην Κίνα», εκτιμά ο Άντι Ρόθμαν, σύμβουλος στρατηγικών επενδύσεων της Matthews Asia.

Aπό την άλλη οι ΗΠΑ χτυπούν με τους δασμούς κινεζικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως προϊόντα ρομποτικής, αυτοκινούμενα οχήματα, μικροτσίπ και εξαρτήματα τηλεοράσεων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και smartphones.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση