HomeHL-GreeceΖάεφ: Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η κύρωση της συμφωνίας

Ζάεφ: Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η κύρωση της συμφωνίας

Πώς φτάσαμε σε συμφωνία με τον Τσίπρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα τέλη Σεπτεμβρίου (23 ή 30) είτε στις 7 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Οπως είπε χαρακτηριστικά αναμένει την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας έως τις 15 Ιανουαρίου ενώ από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι στην ελληνική Βουλή δεν θα έρθει τίποτε προς ψήφιση πριν από τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2019. «Χρειάζονται περίπου 100 ημέρες από το δημοψήφισμα», είπε ο κ. Ζάεφ, λέγοντας ότι το ερώτημα ίσως είναι: «Είστε υπέρ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας;». Ο κ. Ζάεφ είπε ότι το πιο δύσκολο θέμα για τη δική του πλευρά κατά τη διαπραγμάτευση ήταν το erga omnes.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «με το επιτυχές δημοψήφισμα όλοι στο Κοινοβούλιο θα ακούσουν αυτό που ο λαός θα πει στο δημοψήφισμα και ανάλογα θα ψηφίσουν. Αυτό σήμερα, λαμβάνουμε ως μήνυμα ακόμα και από τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανοφ ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και αυτός θα υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα και όλα όσα ακολουθούν ως επόμενη φάση. Το ίδιο και η αντιπολίτευση. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αυτό είναι Δημοκρατία αλλά μετά το δημοψήφισμα ακολουθούν οι συνταγματικές αλλαγές. Αναμένουμε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα κυρώσει την συμφωνία που υπογράψαμε και στη συνέχεια να ακολουθήσει η κύρωση του πρωτοκόλλου για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι είναι ένα επώδυνο ζήτημα και για την Ελλάδα ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάτι να συμβεί με τη συμφωνία και να μην εφαρμοστεί.

«Ασφαλώς και ανησυχώ. Εμείς είμαστε απλοί άνθρωποι. Και ο ομόλογός μου ο Αλέξης Τσίπρας είναι απλός άνθρωπος. Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέχρι το τέλος, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιστεύουμε και οι δύο σε αυτή την υπόθεση όπως πιστεύουν και οι δύο υπουργοί μας ο Νίκος και ο Νίκολα από την πλευρά μας. Αλλά σίγουρα εμείς είμαστε μόνο για να υπηρετούμε τον λαό, οι πολίτες αποφασίζουν μέσω των δικών τους θεσμών, η Ελλάδα μέσω της Βουλής κι εδώ στην χώρα μου μέσω του δημοψηφίσματος που θα έχουμε που είναι πολύ σημαντικό για να μπορούν έτσι οι πολίτες για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αλλάζει το συνταγματικό μας όνομά να εκφράσουν την βούληση τους…. Ξέρω ότι όσο και να είναι επίπονο και δύσκολο το ζήτημα είμαι σίγουρος ότι θα αδράξουν το μέλλον και το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα. Ξέρω ότι είναι επώδυνο ζήτημα για την Ελλάδα. Δεν είναι τόσο εύκολο. Εγώ καταλαβαίνω όλους τους ανθρώπους που έχουν κριτική τοποθέτηση επί του θέματος. Πιθανότατα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν όλοι ότι αυτό φέρνει μόνο οφέλη και για τις δύο χώρες», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε και στους Έλληνες πολιτικούς που διαφωνούν, λέγοντας«Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Καμμενο και στον κ. Μητσοτάκη. Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν εκεί που έπρεπε να δεχτώ την αιτιολόγηση για πιο λόγο το όνομα θα πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό με συνταγματικές αλλαγές. Η απάντηση από την ελληνική πλευρά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζια ήταν ότι αν δεν κλείσει με αυτό τον τρόπο ολοκληρωτικά το θέμα, στο μέλλον θα προκύψουν νέα προβλήματα. Και αυτό είναι γεγονός. Όσο αυτό και να ήταν δύσκολο αυτό ήταν το σημείο καμπής. Πρέπει να ξέρει ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βορείου τμήματος της Ελλάδας».

Σχετικά με την ελληνική μακεδονική ταυτότητα, είπε: «Εμείς δεχόμαστε την ελληνική μακεδονική ταυτότητα και δεν έχουμε τίποτα κατά αυτής. Την αναγνωρίζουμε. Εκεί είναι οι φίλοι μας όταν είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στην Χαλκιδική, στην Ασπροβάλτα, στη Λάρισα παντού όπου πηγαίνουμε. Και πιστεύω απόλυτα ότι σε τέτοιες στιγμές οι πολίτες στην περιοχή Μακεδονία θα αποδεχθούν αυτό που ειλικρινά εμείς πιστεύουμε. Εμείς έχουμε άλλα θέματα ταυτότητας, δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής ιστορίας της Μακεδονίας. Εμείς διαφέρουμε στο πλαίσιο αυτών των συνόρων, με τη δική μας ιδιαιτερότητα, με τον πολιτισμό μας, με την ιστορία μας, οι οποία μπορεί μόνο να είναι συμπληρωματική και δεν αναιρεί κανέναν από τους άλλους πολιτισμούς».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, είπε: «Ναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για όλους στο Κοινοβούλιο και για όλους τους θεσμούς του κράτους. Για εμάς επιτυχές δημοψήφισμα σημαίνει 50% συν ένας συμμετοχή και το αποτέλεσμα να είναι δεσμευτικό για όλους».

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση