HomeHL-GreeceΗ στρατηγική Τσίπρα με τις συντάξεις

Η στρατηγική Τσίπρα με τις συντάξεις

Θέλει να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ότι δεν θα κοπούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προτεραιότητα για το Μαξίμου είναι η ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις και φυσικά η ανακοίνωση σε χρόνο που επιθυμεί η κυβέρνηση, όπως η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Η φετινή ΔΕΘ αναμένεται να αποτελέσει και το χρονικό σημείο για τα εγκαίνια της προεκλογικής περιόδου και αυτό που φιλοδοξούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να μπορέσουν να εξαγγείλουν από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στα κόκκινα λόγω Μακεδονικού, ότι το ψηφισμένο μέτρο δεν θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2019.

Αιφνιδιασμός από Μητσοτάκη με την τροπολογία για τις συντάξεις

Η σύγκρουση κορυφής Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή, με φόντο την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ σχετικά με τις περικοπές συντάξεων -την οποία ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «τρυπολογία»- φανέρωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι αυτή και μόνο που θα καρπωθεί τα πολιτικά οφέλη από τυχόν διασφάλιση της μη εφαρμογής του μέτρου. Γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι στην αντίθετη περίπτωση το κόστος θα είναι βαρύ και η ψήφος από τη δεξαμενή των συνταξιούχων για τον ΣΥΡΙΖΑ μακράν τιμωρητική. «Οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια. Είναι άνθρωποι με περηφάνια. Ξέρουν ποιοι και με ποιο τρόπο τους καταδίκασαν στη φτώχεια με 12 περικοπές» είπε χαρακτηριστικά στη δευτερομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Περιμένουν το «οκ» των δανειστών

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να λειτουργήσει μονομερώς. Τουλάχιστον, προτού εξαντλήσει όλα τα διαπραγματευτικά της ‘όπλα’ και τα μέσα πίεσης.  Τσίπρας-Τσακαλώτος, άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα προλειαίνουν το έδαφος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στην Ευρώπη, προκειμένου να κερδίσουν το στοίχημα για την μη εφαρμογή του μέτρου. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός συνέστησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην βιάζεται, προβλέποντας ότι θα πιει γουλιά γουλιά το πικρό ποτήρι μέχρι το τέλος», για να δηλώσει σιβυλλικά… όλα στην ώρα τους.!

Η δύσκολη εξίσωση

Η πιο δύσκολη άσκηση, τέλος, για την επομένη της λήξης του προγράμματος θα είναι πώς θα μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να συνδυάσει τη δέσμευση για υλοποίηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξεως του 3,5%), ασκώντας παράλληλα μια ισχυρή κοινωνική πολιτική που θα περιλαμβάνει και φοροελαφρύνσεις.

«Διαμορφώνεται δημοσιονομικός χώρος από το 2019 και μετά με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν για την ανάπτυξη της οικονομίας, που θα μας δώσει την ευκαιρία για στενευμένες φοροελαφρύνσεις» τόνισε, ο κ. Τσίπρας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση