Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί στην περιοχή της Σητείας, καθώς οι ποσότητες ελαιολάδου της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου παραμένουν απούλητες στις αποθήκες τους την ίδια ώρα που οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή παραγωγή παραμένουν δυσοίωνες.

Οι αγρότες αδυνατούν να διαχειριστούν την εξέλιξη αυτή, καθώς δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ζητούν άμεσα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι ίδιοι προσανατολίζονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Σε ανακοίνωση τους που εξέδωσαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Σητείας αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Για άλλη μια χρονιά οι αγρότες της περιοχής μας είναι σε απόγνωση, με το λάδι της προηγούμενης χρονιάς απούλητο και με μηδενική προοπτική παραγωγής την επόμενη χρονιά.

Είμαστε αντιμέτωποι με τον αγώνα της επιβίωσης, ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε αυξημένα ασφάλιστρα ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρους, δάνεια, χωρίς να έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Οι αγρότες είναι θύματα της πολιτικής της λεγόμενης “ελεύθερης αγοράς”, της κυβέρνησης, της Ε.Ε (Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που αφήνει ασύδοτους τους μεγαλοκαρχαρίες – μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους να παίζουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των παραγωγών. Δεν δίστασαν να κάνουν εισαγωγή λαδιού από την Τυνησία, ενώ το δικό μας είναι στις δεξαμενές απούλητο, για να εκβιάσουν χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε των μνημονίων που με βαρείς φόρους , φαρμακερά ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, ακριβά γεωργικά εφόδια, αλλά με χαμηλές στα παραγόμενα προϊόντα μας δεν μας αφήνουν να ζήσουμε στον τόπο μας. Μας σπρώχνουν να εγκαταλείψουμε τη γη μας για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΖΗΤΑΜΕ

1. Κατώτατη εγγυημένη τιμή 3,60ευρώ ανά κιλό λαδιού, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας,

Να σταματήσει η πολιτική της “ελεύθερης αγοράς” της Ε .Ε. που είναι ελεύθερη μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να απαγορευτεί η εισαγωγή ελαιολάδου και άλλων προϊόντων που παράγονται με επάρκεια στην Ελλάδα.

2. Αποζημίωση από ΕΛΓΑ, που τον χρυσοπληρώνουμε της καταστροφής της παραγωγής μας που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη την περίοδο καρπόδεσης. Να αλλάξει ο νόμος για τις αποζημιώσεις και να συμπεριλάβει τις υψηλές θερμοκρασίες, την Αφρικανική σκόνη την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης και την παρατεταμένη ανομβρία.

3. Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και νερό

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού. Καμιά κατάσχεση λογαριασμού κάτω των 5οοο ευρώ

5. Αφορολόγητο στα 12000 ευρώ με προσαύξηση 3000 ευρώ για κάθε παιδί.

6. Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρουγκαλου. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ

7. Να μην ισχύσουν οι περικοπές επιδοτήσεων που προβλέπονται από την ΚΑΠ 2014-2020.

Αγρότες Αγρότισσες

Ο αγώνας για την επιβίωση μας βρίσκεται στα χέρια μας.

Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στη γη μας

Σας καλούμε

Σε συσκέψεις το επόμενο διάστημα για συζήτηση πάνω στα αιτήματα μας και τον συντοισμό κινητοποιήσεων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ”

Διαφήμιση
Διαφήμιση