HomeHL-9Με 9 γλύπτες ξεκινά το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ηράκλειο

Με 9 γλύπτες ξεκινά το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ηράκλειο

Στις 9 Ιουλίου – Με θέμα το ποίημα «Ειρήνη» του Γ. Ρίτσου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γλύπτες από τέσσερις χώρες θα «συνομιλήσουν» καλλιτεχνικά για το υπέρτατο αγαθό της παγκόσμιας ειρήνης, δημιουργώντας παράλληλα εννιά έργα τέχνης από μάρμαρο, στο 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 29 Ιουλίου 2018 στην υπαίθρια γλυπτοθήκη Βενεράτου της δημοτικής ενότητας Παλιανής.

Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν ελεύθερα να επισκέπτονται τον χώρο που θα φιλοτεχνούν τα έργα τους οι εννέα καλλιτέχνες και να παρακολουθούν πώς δημιουργούνται τα γλυπτά από μάρμαρο. Στη συνέχεια, τα έργα αυτά θα αποτελούν  περιουσία του δήμου Ηρακλείου και θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους.

Το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Μέγας χορηγός της διοργάνωσης είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, που χορήγησε το σύνολο των όγκων μαρμάρου Βόλακα που θα φιλοτεχνήσουν οι καλλιτέχνες.

Στο διεθνές συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα την ειρήνη, θα πάρει μέρος ο Σύρος γλύπτης Aktham AbdoulHamid που θα έρθει στο Ηράκλειο από την μαρτυρική Δαμασκό όπου πριν τον πόλεμο διοργάνωνε και ο ίδιος συμπόσια Γλυπτικής!  Επίσης, θα συμμετέχουν οι γλύπτες από την Βουλγαρία Radoslav Sultov και  από το Περού Alberto Gedeón Soto.  Θα πάρουν ακόμα μέρος ο Έλληνας γλύπτης που ζει και εργάζεται στον Καναδά Βασίλης Βασίλη και οι γλύπτες Ανδρέας Αραπάκης, Χαρά Πλατάκη, Ιωσήφ Σηφάκης, Αμαλία Φλώρου και Μανώλης Χαρκούτσης. Όλοι οι γλύπτες έχουν παραλάβει το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη», μεταφρασμένο ή στην ελληνική γλώσσα.

Στο πλαίσιο του συμποσίου θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό αλλά και μαθήματα ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους από τον ψυχολόγο – ψηφιδογράφο Κώστα Θαλασσινάκη. Η πρώτη συνάντηση με θέμα τη δημιουργία των τμημάτων για τα μαθήματα ψηφιδωτού θα γίνει την Πέμπτη 12 Ιουλίου στις 6 μ.μ.  στο χώρο της υπαίθριας γλυπτοθήκης (Βενεράτο).

Σημαντική στη διοργάνωση του συμποσίου είναι η συμβολή των τοπικών συμβουλίων και των πολιτιστικών συλλόγων Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασίων, Σίβας και Δαφνών, του συλλόγου Γυναικών δημοτικού διαμερίσματος Παλιανής «Άμπελος» και του αθλητικού σωματείου «Παλιανή». Επίσης, πολύτιμη είναι η συμβολή τοπικών επιχειρήσεων.

Το διεθνές συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου ιδρύθηκε το 2006 από τον τότε δήμο Παλιανής μετά από πρόταση και με τη συμβολή εθελοντών της περιοχής και σήμερα αποτελεί σημαντικό θεσμό με διεθνή ακτινοβολία.  Είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά συμπόσια Γλυπτικής στην Ευρώπη και το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται με μία χρονική συνέχεια.

Έχει ήδη αποδώσει εξαιρετικά έργα τέχνης, αρκετά εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους είτε στο Ηράκλειο είτε στο δημοτικό διαμέρισμα Παλιανής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση