HomeΚΡΗΤΗΚόντρα Μοσκοβισί- Κεφαλογιάννη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Κόντρα Μοσκοβισί- Κεφαλογιάννη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Για την εποπτεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για την επιτήρηση της Ελλάδας, μετά τα μνημόνια, «κοντραρίστηκαν» ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στον απόηχο των όσων ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου στην Αθήνα.

Στην τοποθέτησή του, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και σε αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάποιοι Έλληνες πολιτικοί.

«Σε αντίθεση με όσα άκουσα από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα, η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο», ανέφερε και σημείωσε ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα παρακολουθείται η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου της Επιτροπής, όπως ισχύει για όλες τις χώρες.

«Οι αποστολές επιτήρησης δε θα έχουν ρόλο εισαγγελέα ή καθηγητή που θα λένε στην Ελλάδα τι θα κάνει. Από κοινού θα εγκρίνουμε τα καλύτερα βήματα για την Ελλάδα. Το τέταρτο πρόγραμμα είναι ξεκάθαρα ένα ψέμα», ανέφερε ακόμη.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης πήρε τον λόγο ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ και σχολίασε «μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο». Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον Μοσκοβισί ότι «δεν συμπεριφέρθηκε ως Ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του Γιούνκερ» και ότι «υιοθέτησε το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Αντίθετα, συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης, η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, «που μόνο χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να έχουν από τα πετρέλαια».

Από τους Σοσιαλδημοκράτες το λόγο πήρε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως είναι «παράδοξο» ο εκπρόσωπος του κόμματος που «ανέβασε το έλλειμμα στο 15% να επιτίθεται». Ο ίδιος χαρακτήρισε «ορόσημο» τη συμφωνία του Eurogroup για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αυτονομία, αλλά και «μεγάλη επιτυχία» ότι κατάφερε η χώρα να γυρίσει σελίδα. «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με έναν εντυπωσιακό απολογισμό μεταρρυθμίσεων και μια κοινωνικά υπεύθυνη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να στηρίξουμε» σημείωσε.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης. μίλησε για μια «νέα, θετικότερη περίοδο» για την Ελλάδα, που δίνει «ικανοποίηση» σε όσους συνέβαλαν σε αυτό. «Αλλά δεν πανηγυρίζουμε, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του λαού υπέφερε πολύ και συνεχίζει να υποφέρει από τις οδυνηρές συνέπειες της χρεοκοπίας και των άγριων μνημονιακών μέτρων».

«Λυπάμαι όταν ακούω τις Κασσάνδρες των Αθηνών, αυτούς που φταίνε γιατί άφησαν την πατρίδα μου με έλλειμμα 15,1% το 2009 -και τώρα έχουμε, το 2018, πλεόνασμα 0,8%- να καταστροφολογούν και να μοιρολογούν. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια στην Ελλάδα νιώθουν λύπη και θυμό, και τα βάζουν με τον Σεντένο και με τον Μοσκοβισί, γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα που βγάζει την Ελλάδα από τα Μνημόνια και τη χρεοκοπία και τη βάζει σε ένα δρόμο σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε ακόμη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση