HomeΕΛΛΑΔΑΟσμή σκανδάλου 5 εκατομμυρίων ευρώ στη Μόρια

Οσμή σκανδάλου 5 εκατομμυρίων ευρώ στη Μόρια

Για τη σίτιση προσφύγων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον τίτλο «Καταγγέλουν σκάνδαλο για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας – Για την ανάθεση τρίμηνου διαγωνισμού έναντι 5 εκατ. ευρώ!!!» επιλέγει η  εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου» για ένα αποκαλυπτικό άρθρο που δημοσιεύει στο φύλλο της Τετάρτης 4 Ιουλίου 2018.  Στο κείμενο περιγράφεται διεξοδικά η κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη σίτιση των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στη Λέσβο.  Εν περιλήψει η υπόθεση έχει ως εξής: Περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας. Για τις ανάγκες σίτισής τους απαιτούνται 10.000 μερίδες φαγητού, κατανεμημένες σε τρία γεύματα ημερησίως (πρόγευμα, μεσημεριανό, δείπνο). Λόγω της έντονης διακύμανσης του πληθυσμού στη Μόρια, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκήρυσσε διαγωνισμούς ανάθεσης του catering ανά 10 ημέρες. Μοναδικός συμμετέχων σε αυτούς ήταν μια κοινοπραξία τριών εταιρειών, μίας τοπικής, με έδρα τη Λέσβο και δύο άλλων, από την Αθήνα. Με πρωτοβούλια της εντόπιας εταιρείας, δινόταν προτεραιότητα στην αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων της περιοχής.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το ΥΠΕΘΑ αποφάσισε να προκηρύξει, για πρώτη φορά ύστερα από ενάμιση χρόνο, διαγωνισμό ανάθεσης έργου για διάστημα, όχι δέκα ημερών, αλλά τριών μηνών. Σε αυτόν, εκτός από τη γνωστή κοινοπραξία, εμφανίστηκε μια νέα, με έδρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παρόλ’ αυτά, οι φάκελοι που υποβλήθηκαν απερρίφθησαν αμφότεροι. Ο ένας φάκελος, της ήδη συνεργαζόμενης με το κράτος κοινοπραξίας, απορρίφθηκε για τυπικές, εντελώς επουσιώδεις παραλείψεις. Εκείνος όμως της καινούργιας κοινοπραξίας δεν έγινε δεκτός για έναν πολύ σοβαρό λόγο: Η άδεια λειτουργίας της αφορούσε σε δυνατότητα παροχής 10.000 γευμάτων ημερησίως, αντί του ελάχιστου αριθμού των 14.000 που απαιτεί το υπουργείο.

Σε δεύτερη φάση, η νέα κοινοπραξία διεκδίκησε νομικά το δικαίωμα συμμετοχής της στο διαγωνισμό. Και δικαιώθηκε. Οπότε, μολονότι δεν πληροί βασικούς όρους, δύναται να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και ενδεχομένως να αναλάβει το έργο, το συνολικό τίμημα του οποίου εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ. Λόγω του μεγέθους του έργου, οι  σχετικές υπηρεσιακές αποφάσεις αφήνουν περιθώρια υποψιών -ιδιαίτερα στους άμεσους εμπλεκόμενους- περί ευνοϊκής μεταχείρισης συγκεκριμένης επιχείρησης, κυρίως λόγω των άνισων δόσεων επιείκειας προς τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό για το catering των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια: Αφ’ ενός απορρίπτεται ο φάκελος του εγνωσμένης αξίας προμηθευτή για ασήμαντες παραλείψεις. Αφ’ ετέρου όμως παραβλέπεται η θεμελιώδης προϋπόθεση της επάρκειας για τον ανταγωνιστή του προηγούμενου. Για την ακρίβεια, μάλιστα, το έγγραφο της Διεύθυνης Βιομηχανίας διαπιστώνει ότι τα στοιχεία που έχει καταθέσει η Κοινοπραξία που διεκδικεί τη σίτιση είναι αναληθή και κρίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί καν νομίμως.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση