HomeHL-WorldΟ Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ νέος πρόεδρος του Μεξικό

Ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ νέος πρόεδρος του Μεξικό

Ιστορική νίκη για την κεντροαριστερά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την υπόσχεση της «ριζοσπαστικής αλλαγής» ο κεντροαριστερός Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έγραψε ιστορία εξασφαλίζοντας τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό.

Ο ΑΜΛΟ, όπως είναι γνωστός στη χώρα, επιβεβαίωσε τον τίτλο του αδιαφιλονίκητου φαβορί κι επικράτησε συγκεντρώνοντας από το 53% ως το 53,8% των ψήφων, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της εθνικής εκλογικής επιτροπής, η οποία βασίζεται στα στοιχεία μιας ταχείας καταμέτρησης.

Οι βασικότεροι αντίπαλοί του παραδέχθηκαν αμφότεροι την ήττα τους και συνεχάρησαν τον Λόπεζ Ομπραδόρ για τη νίκη του. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Χοσέ Αντόνιο Μεάντε, που έρχεται τρίτος σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτέλεσματα, είπε στους οπαδούς του ότι ευχήθηκε στον νέο πρόεδρο της χώρας «τη μεγαλύτερη επιτυχία». Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα του Μεάντες κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή του Μεξικό το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων εκατό χρόνων, αλλά η δημοτικότητά του είχε τρωθεί σημαντικά.

Ο Ρικάρντο Ανάγια, ο υποψήφιος του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης ήλθε δεύτερος. «Αναγνωρίζω των θρίαμβό του, του στέλνω τα συγχαρητήριά μου και του εύχομαι επιτυχία για το καλό του Μεξικό», είπε ο Ανάγια.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Λόπες Ομπραδόρ και τον συνεχάρη για τη νίκη του, ενώ δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την ομάδα του για τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Στα πρώτα σχόλιά του μετά τις εκλογές ο Λόπεζ Ομπραδόρ είπε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής του θα είναι η εκρίζωση της διαφθοράς και της ατιμωρησίας. Αν και δριμύς επικριτής της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη ότι θα επιδιώξει τη «φιλία και τη συνεργασία» με τις ΗΠΑ.

Συγχαρητήρια από τον Τραμπ

Οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον διέρχονται σοβαρή κρίση μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικανού προέδρου, λόγω της δριμείας κριτικής που έχει ασκήσει στο νότιο γείτονα για την παράτυπη μετανάστευση και το εμπόριο.

Ωστόσο ο Τραμπ συνεχάρη ήδη από χθες μέσω Twitter τον «επόμενο πρόεδρο» του Μεξικού και διαβεβαίωσε ότι «αδημονεί να συνεργαστεί» με τον Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. «Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν προς όφελος τόσο των ΗΠΑ, όσο και του Μεξικού!», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, η πολιτική του οποίου όσον αφορά τόσο το εμπόριο όσο και την παράτυπη μετανάστευση έχει βυθίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε σοβαρή κρίση, τις έχει οδηγήσει σε ιστορικό ναδίρ.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Μεξικό

Ο AMΛΟ είναι γόνος μιας οικογένειας της εργατικής τάξης από τη νοτιοανατολική πολιτεία του Ταμπάσκο. Ζει σε μια μεσοαστική συνοικία της πρωτεύουσας και έχει υποσχεθεί ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα μετατρέψει το προεδρικό μέγαρο Λος Πίνιος σε δημόσιο πάρκο αφιερωμένο στις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

Επίσης έχει δεσμευτεί να μειώσει τις τιμές των καυσίμων, να διπλασιάσει τις συντάξεις, να μειώσει το κόστος της εκπαίδευσης, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την ατιμωρησία. Μια από τις προτάσεις του προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας σε κάποιους «narcos» -μέλη των καρτέλ των ναρκωτικών- τακτική που απέδωσε κάποιους καρπούς για την ειρήνευση στην Κολομβία.

Αλλά οι επικριτές του τού προσάπτουν δημαγωγία που θυμίζει Τραμπ και θεωρούν ότι θα γονατίσει το Μεξικό, όπως ο Ούγκο Τσάβεζ τη Βενεζουέλα, αν και κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι είναι πιο επιτυχημένη σύγκρισή του με τον Λούλα ντα Σίλβα, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας…

Με τη νίκη του 65χρονου πρώην Δημάρχου της Πόλης του Μεξικό η κεντροαριστερά εξασφαλίζει για πρώτη φορά από το 1934 την πλειοψηφία στη χώρα. Η μετακίνηση προς τα αριστερά των Μεξικανών ψηφοφόρων έρχεται σε αντίθεση με τη στροφή προς τα δεξιά που σημειώθηκε την τελευταία διετία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Οι εκλογές στο Μεξικό αμαυρώθηκαν από την χειρότερη πολιτική βία εδώ και δεκαετίες. Πάνω από 130 υποψήφιοι και συνεργάτες τους σκοτώθηκαν από τον Σεπτέμβριο που άρχισε η προεκλογική εκστρατεία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση