HomeΕΛΛΑΔΑΓερμανία: Η Μέρκελ θέλει να συνεχίσει την συνεργασία με το CSU

Γερμανία: Η Μέρκελ θέλει να συνεχίσει την συνεργασία με το CSU

Το ξεκαθάρισε σε συνέντευξή της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι θέλει να συνεχίσει την συνεργασία με το CSU.

Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο ZDF δηλώνει ότι επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) με το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαμάχη Χριστιανοδημοκρατών (CDU) – Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για την μεταναστευτική πολιτική να μην διευθετηθεί απόψε. Η ίδια πάντως εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, το οποίο περιγράφει ως «ισοδύναμο» με τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και προειδοποιεί ότι «το μεταναστευτικό μπορεί πράγματι να διχάσει την Ευρώπη».

«Θα κάνω το παν ώστε τόσο στην CDU όσο και στην CSU να υπάρξουν αποτελέσματα, με τα οποία θα μπορούμε να εξασκήσουμε την ευθύνη για τη χώρα μας», δηλώνει η ‘Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής συνέντευξής» της, η οποία θα προβληθεί απόψε από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ZDF). Σε αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία έχουν ήδη δοθεί στην δημοσιότητα, η Καγκελάριος εμφανίζεται «λίγο πολύ ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και τονίζει ότι δική της επιθυμία είναι το κόμμα της να συνεχίσει την κοινή του πορεία με τους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά εξακολουθεί να ισχύει και η αρχή, «όχι μονομερώς, όχι χωρίς συνεννόηση και όχι εις βάρος τρίτων». Στο σύνολο, αυτά που κατάφερε στις Βρυξέλλες και στις διμερείς διαπραγματεύσεις είναι ισοδύναμα με τα σχέδια της CSU, υποστηρίζει. «Έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα να επιδείξουμε. Αυτό είναι και ένα επίτευγμα της CSU, η οποία σίγουρα με ώθησε κάπως», δηλώνει και προειδοποιεί ότι το μεταναστευτικό μπορεί πράγματι να διχάσει την Ευρώπη, «για αυτό θέλω να δώσω τον αγώνα μου. Πριν από 14 μέρες δεν μου ήταν σαφές αν θα μπορούσα να καταφέρω όσα κατάφερα».

Στην ίδια συνέντευξη, η κυρία Μέρκελ αναφέρει ακόμη ότι έχει την ίδια επιθυμία, να μειώσει την μετανάστευση προς την Ευρώπη και την Γερμανία. «Η διαμάχη αφορά μόνο τον δρόμο προς τα εκεί», διευκρινίζει, ενώ σε ό,τι αφορά τον δικό της ρόλο στην συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που πολλοί συνεργάστηκαν για αυτόν τον συμβιβασμό, αλλά δεν καθόμουν κι εγώ σιωπηλή σε μια γωνιά, αυτό μπορείτε να το θεωρείτε δεδομένο». Ερωτώμενη σχετικά με τις δηλώσεις από την πλευρά της ουγγρικής και της τσεχικής κυβέρνησης, λέει ότι λυπάμαι εάν υπήρξαν παρεξηγήσεις και τονίζει: «Δεν κλείσαμε απολύτως τίποτα. Πρόκειται για συνομιλίες οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν». Είμαστε όλοι υπέρ της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, συνεχίζει η γερμανίδα Καγκελάριος. «Αυτό είναι σωστό και σημαντικό, αλλά δεν σηκώνουμε τις γέφυρες», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι κατανοεί την επιθυμία των Χριστιανοκοινωνιστών για περισσότερη τάξη στα σύνορα, αλλά θεωρεί ότι με την συμφωνία στην Ε.Ε. ικανοποίησε την επιθυμία τους. Μια συμφωνία με την Ιταλία δεν ήταν ως τώρα δυνατή, πρόσθεσε, για να προειδοποιήσει ότι «το σύστημα Σένγκεν στο σύνολό του βρίσκεται σε κίνδυνο, αν δεν δράσουμε σε συνεννόηση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει την στήριξη της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας και αν φοβάται μια ενδεχόμενη ψηφοφορία, δηλώνει ότι θα αναδείξει τα αποτελέσματά της και θα αναφέρει πώς έχει η κατάσταση. «Κάθε βουλευτής πρέπει να σχηματίσει τη δική του άποψη. Πηγαίνω σε αυτά τα πράγματα παρά πολύ σοβαρή, αλλά έχω και πειστεί από τα πράγματα που καταφέραμε», συμπληρώνει, αλλά δεν απαντά ευθέως όταν ερωτάται εάν θα έθετε η ίδια ζήτημα εμπιστοσύνης. «Τώρα βρισκόμαστε στις διαβουλεύσεις και μετά βλέπουμε», περιορίζεται να δηλώσει.

Ερωτώμενη εάν οι κατηγορίες από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών την πλήγωσαν, η κυρία Μέρκελ απαντά ότι το θέμα είναι η ουσία και δηλώνει ότι «στην πολιτική μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ σκληρά δύσκολα και πρέπει κανείς αυτό να το αντέχει».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση