HomeHL-9Πάνω από τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης – Τι γίνεται στην Κρήτη

Πάνω από τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης – Τι γίνεται στην Κρήτη

Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκρηξη κερδοσκοπίας παρατηρείται στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων με τη βενζίνη να έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Παρά την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική επικράτεια  αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων και τις τιμοληψίες της 26ης Ιουνίου, ότι η απλή αμόλυβδη όχι μόνο έφτασε αλλά έσπασε και τον πήχη των 2 ευρώ το λίτρο. Στους Φούρνους της Ικαρίας πωλείται προς 2,021 ευρώ το λίτρο, ενώ στον Άγιο Κήρυκο είναι ακριβώς στο όριο των 2 ευρώ το λίτρο. Την ίδια στιγμή η μέση τιμή του Νομού Σάμου αποτυπώνεται στα 1,815 ευρώ.

Στην Πάτμο η αμόλυβδη αγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο και πωλείται ακόμη και προς 1,997 ευρώ, όταν η μέση τιμή στα Δωδεκάνησα καταγράφεται στα 1,774 ευρώ το λίτρο.

Η εικόνα στην Κρήτη

Στην Κρήτη ευτυχώς η τιμή της βενζίνης δεν έχει φτάσει τα 2 ευρώ ωστόσο παρατηρείται μία μικρή αύξηση.

Ο νομός που έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης είναι το Ρέθυμνο καθώς η τιμή της απλής αμόλυβδης φτάνει τα 1,7 ευρώ το λίτρο και ακολουθεί ο νομός Λασιθίου με 1,697 ευρώ το λίτρο, ο νομός Ηρακλείου με 1,696 ευρώ το λίτρο και τέλος ο νομός Χανίων με 1,679 ευρώ το λίτρο.

Πού αποδίδονται οι αυξήσεις

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των πετρελαιοειδών, οι προαναφερόμενες υψηλές τιμές στα νησιά, οι οποίες παραμένουν στα ύψη αυτά παρά την υποχώρηση του Μπρεντ, αποδίδονται στις παραδοσιακές κερδοσκοπικές πρακτικές λόγω καλοκαιριού καθώς και στις στρεβλώσεις που διατηρούνται στην ελληνική αγορά καυσίμων.

Πρατηριούχοι επιδιώκουν να αντλήσουν κέρδη λόγω της αυξημένης ζήτησης βενζίνης που προέρχεται από τη μεγάλη τουριστική κίνηση. Οι ίδιοι, επειδή το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάνουν μειωμένες πωλήσεις, προσπαθούν να καλύψουν δαπάνες αλλά και να ανακτήσουν κέρδη στο διάστημα της θερινής σεζόν. Επιπλέον, στα νησιά ο αριθμός των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών είναι μικρός με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ορθά και πλήρως ο ανταγωνισμός. Το υψηλό κόστος των μεταφορικών είναι επίσης άλλος ένας παράγοντας που στέλνει τις τιμές των καυσίμων στα δυσθεώρητα επίπεδα.

Οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά τα καύσιμα και λόγω της τεράστιας φορολογικής επιβάρυνσης. Οι μεγάλες αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ έχουν στείλει την Ελλάδα στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ ως προς τα καύσιμα.

cretapost με πληροφορίες από cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση