HomeΚΡΗΤΗΑνησυχία από τα θολά νερά και τη δυσοσμία στην παραλιακή της Αλικαρνασσού

Ανησυχία από τα θολά νερά και τη δυσοσμία στην παραλιακή της Αλικαρνασσού

Παρέμβαση Αυγενάκη στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη μόλυνση των υδάτων στην παραλιακή ζώνη της Νέας Αλικαρνασσού αναφέρεται ο Γραμματέας της ΝΔ  Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα της Νέας Αλικαρνασσού, έχουν έρθει αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη για αυτούς κατάσταση. Το παραλιακό μέτωπο της περιοχής παρουσιάζει μία ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα για μια περιοχή φυσικής ομορφιάς, που είναι μάλιστα και τουριστική.

Από τη θάλασσα αναδύεται μία έντονη δυσοσμία, ενώ το νερό είναι θολό και εμφανίζει κατά διαστήματα έντονες κηλίδες, προκαλώντας έντονη ανησυχία τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες. Προφανής εξήγηση δεν υπάρχει, και όλοι φοβούνται μήπως πρόκειται για λύματα. Μάλιστα, κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Ηρακλείου στο σημείο, το κλιμάκιο εντόπισε ακάθαρτα νερά στη βραχώδη ακτή. Το πρόβλημα ήταν μικρής έκτασης και δεν δημιουργήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο, το Λιμεναρχείο παραμένει σε επιφυλακή και οι κάτοικοι ανήσυχοι, για τυχόν επανεμφάνιση του προβλήματος, δεδομένου πως δεν έχει εντοπιστεί η πηγή των ακάθαρτων νερών.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται, κυρίως, στο νερό που εκβάλλει στη θάλασσα από συγκεκριμένες σωληνώσεις, πλησίον της ακτής. Κανείς όμως δεν γνωρίζει από που προέρχονται τα ύδατα αυτά, αλλά κυρίως από ποιες ουσίες αποτελούνται. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η περιοχή αποτελεί όχι μόνο χώρο αναψυχής, αλλά και χώρο ψαρέματος. Συνεπώς, η μόλυνση αυτή δύναται να επεκταθεί μέσω της τροφικής αλυσίδας, με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για όλους, ενώ παράλληλα αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Που οφείλεται η μόλυνση των υδάτων στο συγκεκριμένο σημείο;

  1. Ποιες είναι οι προβλεπόμενες ενέργειες των Υπουργείων σας, προκειμένου να διερευνηθεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση