HomeΚΡΗΤΗΟι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ για την ημέρα κατά των ναρκωτικών

Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ για την ημέρα κατά των ναρκωτικών

«Θα παλέψουμε για να εξαφανιστεί αυτό το κοινωνικό φαινόμενο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το σωματείο εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Με βάση τη διεθνή εμπειρία, τις διαπιστώσεις χιλιάδων επιστημόνων σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως με βάση την καθημερινή σκληρή μάχη που δίνουμε ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις και τις συνέπειες τους, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όχι μόνο είμαστε ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση, αλλά θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ώστε αυτό το αποτρόπαιο κοινωνικό φαινόμενο να εξαφανισθεί. Σε µια περίοδο που η ανεργία θερίζει, που αντί για μισθό παίρνουμε ψίχουλα, που η δουλειά μετατρέπεται σε απασχόληση,  που το δικαίωμα στη μόρφωση, στην Υγεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό χτυπιούνται, προβάλλεται η μαστούρα για ελευθερία! Προβάλλεται η ατομική διέξοδος σαν απάντηση της όξυνσης των προβλημάτων που γεννά το σύστημα. Παρουσιάζουν την σκλαβιά της εξάρτησης ως “ελευθερία” στην “ατομική επιλογή,” την ίδια στιγμή που ξηλώνουν μέρα με τη μέρα κάθε συλλογικό δικαίωμα που είχε κατακτήσει η εργατική τάξη μέσα από σκληρούς αγώνες!

Κανένας εργαζόμενος ή άνεργος, κανένας νέος άνθρωπος δεν έχει ανάγκη τα ναρκωτικά. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η εξάρτηση γενικότερα είναι ένα ακόμα “όπλο” του συστήματος, είναι ένα ακόμα “λουκέτο” στην “αλυσίδα” που θέλουν αν περάσουν στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Ακόμα και η λεγόμενη “ελεγχόμενη χρήση” που διαφημίζουν περιορίζει τις ικανότητες που έχει ο κάθε άνθρωπος και διαμορφώνει ψεύτικες διεξόδους στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα οι νέοι καθημερινά, και σταδιακά τους οδηγούν εκτός κοινωνίας ή στην καλύτερη περίπτωση υπάκουους και εξαρτημένους στο ίδιο το σύστημα που τους οδήγησε μέχρι αυτό το σημείο. Τα ναρκωτικά εξουδετερώνουν κάθε συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση της ζωή που ονειρεύεται και αξίζει στον κάθε νέο.

Τρανό παράδειγμα ο νέος νόμος με την ψευδεπίγραφη αναφορά ως “φαρμακευτική κάνναβη” που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και που στην ουσία από τη μία στήνει μπίζνες δισεκατομμυρίων για πολυεθνικές αξιοποιώντας τον πόνο χιλιάδων ασθενών και από την άλλη «στρώνει το χαλί» για τη πλήρη νομιμοποίηση όλων των ειδών κάνναβης!  Δεν είναι τυχαίο ότι επιστημονικοί φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο μιλούν μόνο για καταπραϋντικές και όχι θεραπευτικές ιδιότητες σε πολύ συγκεκριμένες ουσίες που περιλαμβάνει το φυτό της κάνναβης και για τις οποίες χρειάζονται περαιτέρω μελέτες και από την άλλη είναι σαφές το απενοχοποιητικό μήνυμα που περνάει για την ουσία αυτή σε ολόκληρη τη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, γιατί δεν υπάρχουν σκληρές και μαλακές αιτίες που σε στρέφουν στη χρήση. Δεν υπάρχει «σκληρή και μαλακή» εξάρτηση.

Ο διαχωρισμός των ναρκωτικών σε “σκληρά” και “μαλακά”, αφαιρεί φόβους, ενοχές, αντανακλαστικά που κρατούν ένα νέο  κυρίως άνθρωπο μακριά από τα ναρκωτικά. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι κοινωνικό φαινόμενο. Και μόνο εξετάζοντάς το έτσι μπορεί να δει ένας νέος τις πραγματικές αιτίες που το προκαλούν.

Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή, για καθαρή σκέψη και συνειδητή δράση. Είναι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή συμβιβασμού!

Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό για το παρόν και το μέλλον που ονειρευόμαστε, μαζί με τον συνάδελφό μας στο χώρο δουλειάς, μέσα από το σωματεία μας, ένας για όλους και όλοι για έναν!

Ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά αδικίες κάθε μέρα για τους εργαζόμενους και τα παιδιά του, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

Μαζί με τα αιτήματα για σταθερή και μόνιμη εργασία και τις άλλες διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αγωνιζόμαστε για:

  • Πρόληψη – απεξάρτηση – κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν με ευθύνη του κράτους για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Προγράμματα «στεγνής» θεραπείας, τόσα όσα έχει ανάγκη ο τόπος, με ευθύνη του κράτους. Η θέση του χρήστη είναι σε πρόγραμμα θεραπείας και όχι στα «υποκατάστατα της ηρωίνης», στο δρόμο, στη φυλακή, σε «χώρους γκέτο» που θα κάνει χρήση απλά για να μην ενοχλεί.
  • Προγράμματα Πρόληψης στα σχολεία, τις σχολές, το στρατό, τους χώρους που εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία. Πρωτογενής πρόληψη που στοχεύει στα αίτια και όχι στα αποτελέσματα της τοξικομανίας.
  • Μαζικές προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση στην Πρόληψη – Θεραπεία – Έρευνα για τα ναρκωτικά.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων

Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή, για καθαρή σκέψη και συνειδητή δράση. Είναι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή συμβιβασμού!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση