HomeHL-EconomyΣτο 1% η ανάπτυξη από τους Ευρωπαίους μετά το 2022

Στο 1% η ανάπτυξη από τους Ευρωπαίους μετά το 2022

Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά τους Ευρωπαίους στα συμπεράσματα του ΔΝΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απότομα προσγειώνουν την ανάπτυξη στο 1% του ΑΕΠ από το 2022 και μετά οι Ευρωπαίοι στην επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους που προσαρτήθηκε μετά το Eurogroup στην Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που συνοδεύει την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν.

Τον Μάρτιο η αντίστοιχη έκθεση έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5% από το 2023 ως το 2030 και 1,25% στη συνέχεια. Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά τους Ευρωπαίους στα συμπεράσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο επιμένει σε χαμηλή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και ζητούσε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους που θα διασφάλιζε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχοντας δίπλα της τον Επίτροπο Μοσκοβισί, δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Ωστόσο το Νομισματικό Ταμείο θα συντάξει τη δική του Ανάλυση Βιωσιμότητας στο οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα χαρακτηρίζεται μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο παρά την απόφαση του Eurogroup που βελτιώνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει επίσης ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε 24,1 δισ. ευρώ από τον εγκεκριμένο φάκελο χρηματοδότησης των 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου. Τα χρήματα αυτά, η πρόσβαση στα οποία εξασφαλίστηκε με τη λήψη σκληρών μέτρων από τον Ιούλιο του 2015, προσφέρονται με χαμηλό επιτόκιο στην περιοχή του 1% και μετά τις 20 Αυγούστου που τελειώνει το μνημόνιο χάνονται.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση