HomeHL-WorldΠρώτα αποτελέσματα από την Τουρκία: Στο 52,56% ο Ερντογάν

Πρώτα αποτελέσματα από την Τουρκία: Στο 52,56% ο Ερντογάν

Κρίσιμα για τα τελικό αποτέλεσμα θεωρούνται τα ποσοστά από τα μεγάλα αστικά κέντρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκλεισαν, στις 5 το απόγευμα, οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, που χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών για την χώρα, αλλά και για το πολιτικό μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε άμεσα και τα πρώτα αξιόπιστα αποτελέσματα αναμένονται σε λίγη ώρα. Μία ώρα νωρίτερα, ωστόσο, υπήρξε μία πρώτη εικόνα για την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ από την Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος συγκεντρώνει ποσοστό 52,56%, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 9% των εκλογικών τμημάτων, κυρίως όμως από την επαρχία. Κρίσιμα για τα τελικό αποτέλεσμα θεωρούνται τα ποσοστά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί με 26,5%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 11,8% και η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,12%.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 45,38%, 26,77% το CHP του Ιντζέ, 11,66% το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ και το φιλοκουρδικό HDP 7,65%.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο, αποσπώντας τουλάχιστον το 50% της λαϊκής ψήφου. Οι δημοσκοπήσεις όμως καταδεικνύουν πως δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουλίου, όπου η αντιπολίτευση θα μπορούσε να συσπειρωθεί εναντίον του μοναδικού αντιπάλου του. Ακόμα όμως κι αν ο Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι η συμμαχία του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί μπορεί να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή.

Μέσα σε κλίμα πόλωσης, δεν έλειψαν τα επεισόδια στις εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση