HomeHL-9Τουρκία: Κάλπες σε κλίμα πόλωσης

Τουρκία: Κάλπες σε κλίμα πόλωσης

Θα εκλεγεί ο Ερντογάν από τον α' γύρο;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κλίμα έντονης πόλωσης διεξάγονται σήμερα οι διπλές εκλογές στην Τουρκία, προεδρικές και βουλευτικές.

Και μολονότι για τη θέση του προέδρου ο Ταγίπ Ερντογάν φαντάζει το φαβορί, με εκλογή είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο, πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ενδέχεται να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, μιας και οδήγησε σε συμμαχία της αντιπολίτευσης εναντίον του.

Όπως και να ‘χει, ο τουρκικός πληθυσμός εμφανίζεται, περισσότερο από ποτέ, διχασμένος, πριν από τις κρίσιμες αυτές εκλογές. Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη τη χώρα, όπως αποφάσισε το ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περίπου 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα της Κυριακής που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Ας σημειωθεί ότι οι Τούρκοι πολίτες ψηφίζουν σε δύο ψηφοδέλτια. Ένα για τον Πρόεδρο και ένα για την Βουλή.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο Ερντογάν αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μέχρι 44,5% και άρα δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, κατά την ίδια δημοσκόπηση θα λάβει ποσοστό 28,3%, η Μεράλ Ακσενέρ 13,5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 11,5%.

 «Εκοψαν» τον Ιντζέ για να δείξουν Ερντογάν

Το κλίμα επιβαρύνθηκε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης του υποψήφιου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ, στην ασιατική Κωνσταντινούπολη.

Ήταν η τελευταία προεκλογική ομιλία του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της χώρας. Ο Ιντζέ έκανε λόγο για 5 εκατομμύρια κόσμο στην ομιλία του, πάντως και οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειχναν μεγάλη κοσμοσυρροή.

Το βασικό μήνυμα του Μουχαρέμ Ιντζέ στην τελευταία ομιλία σήμερα ήταν το «Ερντογάν τελείωσες!», αντιδρώντας στη διακοπή της ομιλίας του από 3 κανάλια εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να μεταδώσουν την ομιλία του Ερντογάν την ίδια ώρα. «Θα μηνύσω τις τηλεοράσεις που έκοψαν τη δική μου ομιλία για να μεταδώσουν του Ερντογάν. Ερντογάν τελείωσες!», είπε χαρακτηριστικά ο Μουχαρέμ Ιντζέ.

Όταν άρχισε την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος στη συνοικία Μπεϋλίκντουζού δεν είχε ακόμη τελειώσει την ομιλία του στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης ο Ιντζέ και τότε 3 εθνικής εμβέλειας κανάλια (CNN Türk, NTV, ATV) διέκοψαν να μεταδίδουν την ομιλία Ιντζέ για να μεταδώσουν του Ερντογάν. Το αντιλήφθηκε ενώ μιλούσε ο Ιντζέ και από το βήμα προειδοποίησε τα κανάλια ότι θα τους κάνει μήνυση μετά από αυτό, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη. Στη συνέχεια τα κανάλια έδειχναν και τις δύο ομιλίες και έδιναν φωνή πότε στον έναν πότε στον άλλον, εναλλάξ.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ κάλεσε σε 36ωρη επιστράτευση τους οπαδούς του κόμματος και ψηφοφόρους για το ενδεχόμενο νοθείας, ενώ διαμήνυσε επίσης του Ερντογάν «εγώ δεν είμαι τερματοφύλακας, είμαι επιθετικός».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση