HomeHL-HealthΣτον «αέρα» παραμένουν οι επικουρικοί γιατροί

Στον «αέρα» παραμένουν οι επικουρικοί γιατροί

Άκαρπη η συνάντησή τους με τον Παύλο Πολάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα έληξε η χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για το πρόβλημα των επικουρικών γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία, οι οποίοι βρέθηκαν στον αέρα μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θεωρεί μη σύννομη την ανανέωση των συμβάσεών τους. Πρόκειται για περίπου 800 επικουρικούς γιατρούς και τουλάχιστον 1.000 νοσηλευτές, τεχνολόγους εργαστηρίων και διοικητικούς υπαλλήλους. Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον Δεκέμβριο 2017 έχει αποφασίσει πως δεν είναι σύννομη η ανανέωση των βραχυχρόνιων συμβάσεών τους, στον βαθμό που ξεπερνούν αθροιστικά τους 24 μήνες. Στις αρχές της εβδομάδας δημοσιοποιήθηκε η απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα μια σειρά από επίτροποι να μην υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής των επικουρικών.

Η κυβερνητική πλευρά μιλάει για προκήρυξη θέσεων μόνο για το μη ιατρικό προσωπικό, με κριτήρια που θα πριμοδοτούν τους νυν επικουρικούς. «Το υπουργείο δεν έκανε τίποτα ουσιαστικά, αν και γνωρίζει εδώ και μήνες την απόφαση. Προ ημερών έστειλε ηλεκτρικό μήνυμα στις διοικήσεις των νοσοκομείων, που λέει πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση και πως η διαδικασία πληρωμής συνεχίζεται κανονικά. Κι όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Πολλοί συνάδελφοι είναι ήδη μήνες απλήρωτοι, παρότι στηρίζουν τη δημόσια υγεία», λέει στην «Κ» ο κ. Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Μάλιστα, ο κ. Παπανικολάου αναφέρεται σε έγγραφο του παρέδρου Χαλκίδας, ο οποίος επέστρεψε αθεώρητα τα έγγραφα πληρωμής δύο επικουρικών ιατρών του τοπικού νοσοκομείου και προειδοποιεί πως όποιος προϊστάμενος προχωρήσει σε πληρωμή χωρίς θεώρηση διώκεται για παράβαση καθήκοντος. «Μάλιστα, ορισμένοι διοικητές νοσοκομείων ζητούν από τους επικουρικούς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνουν πως εργάζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα του ιατρικού έργου», λέει ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, υπογραμμίζοντας το αίτημα της ομοσπονδίας για μαζικές προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση