Σε κλίμα βαθιάς θλίψης, το Ηράκλειο και ο νομικός κόσμος του αποχαιρέτησαν το πρωί τον Δημήτρη Ξυριτάκη, που «έφυγε» χθες τα ξημερώματα σε ηλικία 72 χρόνων, μετά από πολυετή προβλήματα με την υγεία του.

Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου προκειμένου να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον διακεκριμένο νομικό και αγωνιστή, ανάμεσά τους βουλευτές της Κρήτης, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος του Ηρακλείου, η ηγεσία του δικηγορικού συλλόγου καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Δείτε εδώ τον επικήδειο του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία ολοκληρώθηκε και ακολούθησε σε στενό οικογενειακό κύκλο η ταφή του Δημήτρη Ξυριτάκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Καλέσα Ηρακλείου.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο το 1946. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση (Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών, εκδότης του περιοδικού “Ξαστεριά” και μέλος της προδικτατορικής ΕΔΗΝ).

Κατά την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη για τη δράση του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3½ ετών.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη την Πρωτομαγία του 1976, ανέλαβε για μια διετία την ηγεσία της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου και διετέλεσε το 1978 πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά των Ξένων Βάσεων. Μάλιστα υπήρξε ο συντάκτης της ιδρυτικής της διακήρυξης. Το 1975 άρχισε να δικηγορεί στο Ηράκλειο χειριζόμενος υποθέσεις κατά κύριο λόγο ποινικές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση είχε δώσει στη μελέτη της κρητικής βεντέτας.

Παράλληλα με τη δικηγορία ανέπτυξε ποικίλη δραστηριότητα στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση.

Είχε δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα με οικολογικό, επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον σε εφημερίδες και περιοδικά της Κρήτης και των Αθηνών και έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων, “Ξαναδιαβάζοντας τον Καζαντζάκη”, έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 1997, που βραβεύθηκε με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης του Δήμου Ηρακλείου περιόδου 1998-1999· “Αντώνιος Μιχελιδάκης”, έκδοση του Δήμου Γαζίου, 2001· “Συγνώμη Αναστάση…”, εκδόσεις Φιλόπολις 2005· “Η Συνταγματική Ιστορία της Κρήτης”, έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 2007 και “Νικόλαος Κρασαδάκης”, εκδόσεις Φιλόπολις 2008.

Ήταν παντρεμένος με τη δικηγόρο Κατερίνα Αποστολάκη και έχει δύο γιους, τον Αποστόλη και τον Λευτέρη οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα της δικηγορίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση