HomeΚΟΣΜΟΣΙσπανία: Διαδηλώσεις για την αποφυλάκιση 5 κατηγορούμενων για ομαδικό βιασμό

Ισπανία: Διαδηλώσεις για την αποφυλάκιση 5 κατηγορούμενων για ομαδικό βιασμό

Στην Πάμπλονα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στους δρόμους κατέβηκαν και πάλι απόψε οι Ισπανοί, διαμαρτυρόμενοι επειδή δικαστήριο της Παμπλόνας αποφάσισε να αφήσει προσωρινά ελεύθερους πέντε άνδρες που κατηγορήθηκαν για τη σεξουαλική κακοποίηση μιας 18χρονης.

Ωστόσο δεν καταδικάστηκαν για τον ομαδικό βιασμό της νεαρής κοπέλας.

Οι πέντε Σεβιλιάνοι, ηλικίας 27-29 ετών, αυτοαποκαλούνταν «Αγέλη των Λύκων» και ήταν προφυλακισμένοι εδώ και δύο χρόνια. Στις 26 Απριλίου καταδικάστηκαν σε κάθειρξη εννέα ετών ο καθένας για «σεξουαλική κακοποίηση» κατά τη διάρκεια της γιορτής του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα, την πρωτεύουσα της Ναβάρας, το καλοκαίρι του 2016.

Η απόφαση των δικαστών να απορρίψουν την κατηγορία του βιασμού, μολονότι οι δράστες είχαν βιντεοσκοπήσει την πράξη τους, προκάλεσε οργή και μεγάλες κινητοποιήσεις όχι μόνο στη Ναβάρα αλλά και σε όλη την Ισπανία.

Δικαστική πηγή ανέφερε ότι οι πέντε θα αφεθούν αύριο ελεύθεροι με εγγύηση ύψους 6.000 ευρώ. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας πρώην αστυνομικός και ένας πρώην στρατιωτικός.

Η απόφαση για την αποφυλάκισή τους βασίστηκε στο γεγονός ότι η καταδίκη τους δεν είναι ακόμη οριστική, επειδή οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Με βάση όμως την ισπανική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να παραμένουν φυλακισμένοι για πάνω από δύο χρόνια άνθρωποι που δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα.

Πολλοί άνθρωποι κατέκλυσαν αργά το απόγευμα την κεντρική πλατεία της Παμπλόνας για να διαμαρτυρηθούν ενώ ανάλογες διαδηλώσεις οργανώνονται για αύριο στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και τη Σεβίλη, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων. Βασικό σύνθημα των γυναικών είναι «Αν η Αγέλη βγει (σ.σ. από τη φυλακή), θα βγούμε κι εμείς» (στους δρόμους).

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση