HomeCity Guide«Τρικυμία» του Σαίξπηρ από τους καθηγητές της ΕΛΜΕ

«Τρικυμία» του Σαίξπηρ από τους καθηγητές της ΕΛΜΕ

Θεατρική παράσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία ακόμα παράσταση του έργου «Τρικυμία» του Σαίξπηρ παρουσιάζει η θεατρική ομάδα καθηγητών της ΕΛΜΕ Ηρακλείου την Παρασκευή 29 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο κινηματοθέατρο Αστόρια.

Η Τρικυμία είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και παράξενα έργα της τελευταίας συγγραφικής του περιόδου του Σαίξπηρ.

poster_-29-6

Η Τρικυμία είναι μια  πολυσήμαντη πικρή κωμωδία πάνω στα ανθρώπινα πάθη. Αναδεικνύει τα παιχνίδια της εξουσίας σε όλη τους την ποικιλία, από  το τραγικό και το παράλογο μέχρι το πλέον γελοίο, όπως τα ζούμε και σήμερα στον τόπο μας αλλά και στον πλανήτη ολόκληρο. Είναι όμως και μια αναμέτρηση του ανθρώπου με τη φύση, ένας προβληματισμός πάνω στη δυνατότητά του  να την εξουσιάσει.

Κυρίως η  Τρικυμία δείχνει την αναμέτρηση του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό, με τις προτεραιότητές του, με τις σχέσεις του. Το νησί, όπου ξεβράζονται οι ναυαγοί της, γίνεται ένας μαγικός καθρέφτης, ένας τόπος δοκιμασίας, που  αποκαλύπτει στον καθένα τι πραγματικά είναι και τι κατά βάθος επιθυμεί.

Ενώ, λοιπόν, αρχικά η Τρικυμία  φαίνεται σαν μια ιστορία εκδίκησης που καταλήγει – σχεδόν αφελώς – σε μια ιστορία συγχώρεσης, εντέλει  είναι μια ιστορία συμφιλίωσης με τα ανθρώπινα, μία κατάφαση στο γένος των ανθρώπων. Ο πρωταγωνιστής, ως άλλος Οδυσσέας,  προτιμά τον νόστο και απαρνιέται τη μαγική του τέχνη, που την καλλιεργούσε κατά προτεραιότητα μια ολόκληρη ζωή,   γιατί από όλα τα άλλα αγαθά του λείπουν περισσότερο οι άνθρωποι, παρά τις κακίες τους, τις μικρότητές τους, τις φιλοδοξίες τους.

Αν μη τι άλλο, η Τρικυμία είναι ένα μαγευτικό παραμυθόδραμα, ένα τελευταίο «στραφτάλισμα» της σαιξπηρικής ποίησης, λίγο προτού ο ποιητής εγκαταλείψει την τέχνη του και λίγα χρόνια μετά την ίδια τη ζωή .

Δείτε εδώ τους συντελεστές του έργου

Διαφήμιση
Διαφήμιση