HomeHL-WorldΚαναδάς: Η Γερουσία αποφάσισε τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Καναδάς: Η Γερουσία αποφάσισε τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε από τη Γερουσία του Καναδά ο νόμος για τη νομιμοποίηση της κάνναβης το βράδυ της Τρίτης.

Ο νόμος, που πέρασε με ψήφους 52 υπέρ και 28 κατά, αναμένεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο, οπότε και οι Καναδοί θα μπορούν να αγοράζουν και να καταναλώνουν νόμιμα την κάνναβη.

«Γίναμε μάρτυρες μιας ιστορικής ψήφου που δίνει τέλος σε 90 χρόνια απαγόρευσης», δήλωσε ο γερουσιαστής Τόνι Ντιν σε δημοσιογράφους, λίγο μετά την ψηφοφορία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει στις περιφέρειες, που είναι υπεύθυνες για να αποφασίσουν πώς θα γίνεται η διανομή και η πώληση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς,από οκτώ έως δώδεκα εβδομάδες μετά την έγκριση της νομοθεσίας για να προετοιμαστούν για την εφαρμογή της. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της πώλησης θα οριστεί από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Τριντό εισήγαγε τη νομοθεσία ως μέρος μιας προσπάθειας να γίνει ο Καναδάς η δεύτερη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την κάνναβη, μετά την Ουρουγουάη. Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης είναι ήδη νόμιμη στον Καναδά.

Καλωσόρισε ο Τριντό τη νομοθεσία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό καλωσόρισε την έγκριση του νόμου.

«Ήταν πολύ εύκολο για τα παιδιά μας να πάρουν μαριχουάνα -και για τους εγκληματίες να αποκομίσουν τα κέρδη. Σήμερα το αλλάζουμε αυτό. Το σχέδιό μας να νομιμοποιήσουμε και να ρυθμίσουμε τη μαριχουάνα μόλις πέρασε από τη Γερουσία», έγραψε στο λογαριασμό του σστο twitter.

Ωστόσο, συντηρητικοί βουλευτές και γερουσιαστές δήλωσαν απογοητευμένοι για το νομοσχέδιο. «Θλιβερή μέρα για τα παιδιά στον Καναδά, δήλωσε η γερουσιαστής Λίντα Φρουμ.

Θα μπορούν να καλλιεργούν μαριχουάνα σπίτι τους

Μόλις ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή, οι Καναδοί θα μπορούν να καλλιεργούν μέχρι τέσσερα δενδρύλλια σπίτι τους και να κουβαλούν 30 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης για προσωπική χρήση. Όσοι εντοπιστούν να κουβαλούν μεγαλύτερη ποσότητα ή να εφοδιάζουν ανηλίκους με μαριχουάνα θα υφίστανται ποινές.

Ως όριο ηλικίας για την κατανάλωση κάνναβης τίθενται τα 18 ή τα 19 έτη, ανάλογα με την περιοχή.

Η ψήφος έρχεται με την υπόσχεση της κυβέρνησης να «καθαρίσει» τα ποινικά μητρώα εκατοντάδων χιλιάδων Καναδών που είχαν υποστεί ποινές για απλή κατοχή κάνναβης.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση