HomeHL-EconomyΡύθμιση χρεών προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις και για τους «κατέχοντες»

Ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις και για τους «κατέχοντες»

Επεκτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να καλύψει και όσους χρωστούν πάνω από 100.000 ή και έως 250.000 ευρώ προς το δημόσιο αλλά δεν μπορούσαν ως τώρα να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης για τις 120 δόσεις, σπεύδει η κυβέρνηση.

Παρότι αφορά σχετικά μικρό αριθμό οφειλετών (το 85% χρωστάει από 50.000 ευρώ το πολύ σε εφορία και Ταμεία) η κυβέρνηση θέλει να καλύψει έτσι σχεδόν το 95% των οφειλετών. Προς το παρόν αίτηση έχουν προσπαθήσει να υποβάλουν αίτηση για τις 120 δόσεις περίπου 40.000 οφειλέτες, αλλά ως τώρα κατατέθηκαν περίπου χίλιες και μόνον 52 έχουν πετύχει τελικά να μπουν στην ρύθμιση, εκ των οποίων σχεδόν κανένας ελεύθερος επαγγελματίας.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει πλέον, επειδή με τις νέες αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας εντάσσονται και χρέη που γεννήθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016 και μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Επιπλέον, με νέες αποφάσεις, θα απαλλάσσονται οι οφειλέτες από χρονοβόρες αναζητήσεις δικαιολογητικών, ενώ αναμένεται και ότι μετά την υποβολή των νέων δηλώσεων φόρου εισοδήματος πολλοί θα εμφανίσουν μία τουλάχιστον κερδοφόρα χρήση για να μπουν στην ρύθμιση.

Στο «κόλπο» μπαίνουν όμως τώρα και όσοι έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, άνω του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ αλλά ως τώρα αποκλείονταν. Και αυτό επειδή για συνολικές οφειλές προς ΕΦΚΑ και Εφορία ύψους 50.000 έως 200.000 ευρώ αθροιστικά, μπαίνει ο όρος να μην ξεπερνά η ακίνητη περιουσία το 20πλάσιο της βασικής οφειλής (αντί 25πλάσιο που ίσχυε για μικροφειλές κάτω των 50.000 ευρώ) και άρα το όριο περιουσίας στις περιπτώσεις αυτές διαμορφώνεται σε μέχρι 4 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά για συνολική πάνω από 200.000 ευρώ, το όριο περιουσίας μειώνεται στο 15πλάσιο της οφειλής.

Οι αιτήσεις πάντως δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν να υποβάλλονται πριν τις αρχές Ιουλίου, αφού στο προσεχές σαββατοκύριακο αναμένεται να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση