HomeΚΡΗΤΗΠαραμένουν αναξιοποίητα ιστορικά δημόσια κτίρια στο Ηράκλειο

Παραμένουν αναξιοποίητα ιστορικά δημόσια κτίρια στο Ηράκλειο

Παρέμβαση Κεγκέρογλου στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mε ερώτηση του, προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών αντίστοιχα, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την αξιοποίηση των ιστορικών δημόσιων κτιρίων στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η Τροχαία Ηρακλείου, το 1ο Αστυνομικό Τμήμα και το Ειρηνοδικείου αντίστοιχα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Επιτακτική είναι η ανάγκη αξιοποίησης για τα τρία μεγάλα δημόσια κτήρια στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, τα οποία παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια αναξιοποίητα. Η εγκατάλειψη τους έχει επιφέρει μεγάλες φθορές και τα απαξιώνει.

Πρόκειται για τα κτήρια στα οποία στεγαζόταν παλιότερα η τροχαία Ηρακλείου, στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη, το 1ο αστυνομικό τμήμα στα Λιοντάρια και το κτίριο που φιλοξενούσε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, το οποίο μάλιστα αποτελεί μέρος του παλιού τουρκικού στρατώνα στη λεωφόρο Δικαιοσύνης.

Όπως είναι γνωστό και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο Δήμος Ηρακλείου έχει ζητήσει την παραχώρηση των εν λόγω κτηρίων, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν, αλλά οι όποιες προσπάθειες δεν έχουν τελεσφορήσει.

Μάλιστα, η δυσαρέσκεια και οι έντονες διαμαρτυρίες  των αιρετών για την κωλυσιεργία της Κυβέρνησης, διατυπώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και στον ημερήσιο τοπικό τύπο.

Επειδή ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και δημόσιες υπηρεσίες έχουν άμεση ανάγκη στέγασης για να απαλλαγούν από το βαρύ κόστος της ενοικίασης χώρων.

Επειδή τα εν λόγω κτήρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ηρακλείου,

επειδή οι χώροι των κτηρίων αυτών έχουν μια μεγάλη δυναμική και προοπτική να συνδεθούν με δεκάδες τρόπους λειτουργικά με τη πόλη του Ηρακλείου, 

επειδή οι μέχρι σήμερα χειρισμοί του κεντρικού κράτους οδηγούν τα κτήρια αυτά σε απαξίωση

επειδή το ιδιοκτησιακό καθεστώς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε οποιαδήποτε χρήζουσα παρέμβαση συντήρησης ή εργασίας για τα κτήρια αυτά και

Επειδή δεν έλαβα ικανοποιητικές απαντήσεις στην υπ’αριθμ.6077/02-06-17 σχετική ερώτηση μου.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

-Γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει η παραχώρηση των παραπάνω κτηρίων στο Δήμο Ηρακλείου;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η συντήρηση και να προχωρήσει η αξιοποίηση των εν λόγω κτιρίων;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση