HomeHL-WorldΓερμανία: Σήμερα κρίνεται η τύχη της Μέρκελ

Γερμανία: Σήμερα κρίνεται η τύχη της Μέρκελ

Kαι του κυβερνητικού συνασπισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H πιο δύσκολη ημέρα για την σιδηρά κυρία της Γερμανίας έφθασε καθώς σήμερα θα κριθεί η τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης με τον Βαυαρό εταίρο της και υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ να την απειλεί ότι θα τινάξει στον αέρα τον «groko» εάν δεν υπάρξει κοινή γραμμή για το θέμα του προσφυγικού.

Ένα 24ωρο μετά τη μυστική της συνάντηση με τον πρόεδρο της Bundestag (ομοσπονδιακή βουλή), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Μέρκελ θα παραχωρήσει σήμερα μεσημέρι συνέντευξη Τύπου (14:00 ώρα Γερμανίας) στην έδρα των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν τους Xριστιανοδημοκράτες σε περίπτωση που καταρρεύσει η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, δηλαδή οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές του Ζεεχόφερ.Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», ο ηγέτης του FDP ζήτησε την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ κάλεσε τα δύο κόμματα να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το προσφυγικό. Σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο «Deutschlandfunk», ο Μπροκ προειδοποιεί ότι, εάν η Ένωση διαλυθεί,αυτό θα ήταν «πραγματικό πρόβλημα» για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. «Μόνο το αντιμεταναστευτικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ΑfD θα βγει κερδισμένο», υποστήριξε.

Μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοκοινωνιστών,ο πρόεδρος του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ και νυν υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας θα παραχωρήσει και αυτός συνέντευξη Τύπου.

Τα γερμανικά ΜΜΕ διερωτώνται κατά πόσο ο Βαυρός εταίρος της Μέρκελ,Χορστ Ζεεχόφερ θα τραβήξει το σχοινί στο θέμα του προσφυγικού.

Δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ,η κόντρα των κυβερνητικών κομμάτων CDU και CSU αποδυναμώνει τη Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Forsa» που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση αποσπά το 30%, δηλαδή 2,9 μονάδες λιγότερο σε σχέση με το ποσοστό που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές .

Σε ότι αφορά το προσφυγικό,δύο στους τρεις Γερμανούς τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα των προσφύγων – και συνεπώς είναι σύμφωνοι με το πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Η διαμάχη μεταξύ του CDU και του CSU σχετικά με την πολιτική για τους πρόσφυγες τρίζει τα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού.Για το λόγο κινητοποιήθηκε ο πιο έμπειρος ίσως πολιτικός της Γερμανίας:ο πρόεδρος της Bundestag,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση