HomeHL-9Σε έξαρση η εγκατάλειψη ζώων στο Ηράκλειο

Σε έξαρση η εγκατάλειψη ζώων στο Ηράκλειο

Έρχονται από άλλους δήμους για να παρατήσουν τα ζώα τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε έξαρση βρίσκεται το κοινωνικό φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων στο Ηράκλειο δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν σε άλλους δήμους του νομού κι έρχονται στο Ηράκλειο για να παρατήσουν τα ζώα τους.

«Δυστυχώς έχουμε διαρκείς εγκαταλείψεις ζώων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ηρακλείου. Η εγκατάλειψη βρίσκεται σε έξαρση. Χαρακτηριστικό βέβαια είναι και το γεγονός πως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν κατοικούν στο δήμο Ηρακλείου, αλλά σε όμορους δήμους, κι έρχονται εδώ για να εγκαταλείψουν τα ζώα τους», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Πέτρος Ινιωτάκης τονίζοντας πως πρόκειται για ανθρώπους που παίρνουν έναν σκύλο ή μία γάτα και στη συνέχεια είτε δεν μπορούν να το ζήσουν, είτε απλώς βαριούνται και βρίσκουν την εύκολη λύση να το παρατήσουν σε κάποιον δρόμο.

Εκατοντάδες τα αδέσποτα σκυλιά στο Ηράκλειο

Εκατοντάδες είναι τα αδέσποτα σκυλιά που βρίσκονται στο Ηράκλειο με τον αριθμό συνεχώς να μεταβάλλεται.

«Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τον αριθμό των αδέσποτων καθώς συνεχώς αλλάζει. Σήμερα μπορεί να μετρήσουμε 1500 αδέσποτα αλλά μέσα σε μία μέρα να έχουμε δέκα γέννες από δέκα κουτάβια η κάθε μία και άλλες τόσες εγκαταλείψεις», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Ινιωτάκης ενώ παράλληλα ανέφερε και τα σημεία όπου υπάρχουν τα περισσότερα αδέσποτα στο Ηράκλειο.

«Τα περισσότερα αδέσποτα βρίσκονται σε χώρους μαζικής εστίασης, όπου δηλαδή υπάρχει κουζίνα όπως το Βενιζέλειο, το ΠΑΓΝΗ, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο. Παράλληλα όμως πολλά αδέσποτα υπάρχουν και στην Βιομηχανική Περιοχή εξαιτίας του ότι είναι ένα εύκολο σημείο εγκατάλειψης τους. Σε αυτήν την περιοχή έχουμε αθρόες εγκαταλείψεις», τόνισε σχετικά ο κ. Ινιωτάκης.

Χθεσινό στιγμιότυπο από την περιοχή του Κατσαμπά.
Χθεσινό στιγμιότυπο από την περιοχή του Κατσαμπά.

Καθημερινές οι προσπάθειες

Σε καθημερινό επίπεδο καταβάλλονται προσπάθειες τόσο από την δημοτική αρχή όσο και από τις εθελοντικές ομάδες για τον περιορισμό της εγκατάλειψης των αδέσποτων αλλά και του πολλαπλασιασμού τους.

«Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια. Ευτυχώς – συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια – έχει ελαττωθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης και έχουν μειωθεί τα αδέσποτα συνολικά στο δήμο Ηρακλείου. Κάνουμε καθημερινά στειρώσεις, το Κυνοκομείο λειτουργεί άψυχο ενώ κάνουμε συνεχώς εκστρατείες ενημέρωσης και προσπάθειες υιοθεσίας. Αν δεν γινόντουσαν όλα αυτά τότε η κατάσταση θα ήταν ανεξέλεγκτη. Θα μιλάγαμε για γεωμετρική αύξηση των αδέσποτων στο Ηράκλειο», επεσήμανε σχετικά ο κ. Ινιωτάκης.

Κρούσματα επιθέσεων αδέσποτων σκυλιών

Τον τελευταίο καιρό έχουν καταγραφεί αρκετές επιθέσεις αδέσποτων σκυλιών στο Ηράκλειο γεγονός που προβληματίζει αρκετά τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με τον κ. Ινιωτάκη η πρώτη προτεραιότητα του Κυνοκομείου είναι τα επιθετικά σκυλιά ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

«Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι πολίτες είναι ότι τα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν μπορείς να αφήνεις ένα πίτμπουλ ελεύθερο γιατί αυτό που μπορεί να συμβεί δεν το βάζει το μυαλό του ανθρώπου. Έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις αδέσποτων σε περαστικούς, έχουν προκληθεί αρκετά ατυχήματα. Γι’ αυτό και πάντα λέμε στους πολίτες όταν βλέπουν ένα επιθετικό σκυλί να καλούν το Κυνοκομείο. Αυτή είναι η προτεραιότητα του Κυνοκομείου, να μαζεύει επιθετικά σκυλιά. Το να μαζέψει ένα αδέσποτο που απλά βρίσκεται έξω από το σπίτι ενός δημότη δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Ινιωτάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση