HomeHL-WorldΟι Καναδοί εκδικούνται τον Τραμπ

Οι Καναδοί εκδικούνται τον Τραμπ

Κάνουν μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Εκδίκηση» για τις φραστικές επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά του πρωθυπουργού τους παίρνουν πολλοί Καναδοί, μποϊκοτάροντας τα αμερικανικά προϊόντα και ακυρώνοντας τις διακοπές τους στις ΗΠΑ.

Μετά την αναχώρησή του από τη σύνοδο G7 στη Λα Μαλμπέ (Κεμπέκ, ανατολικός Καναδάς) το περασμένο Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε αιφνιδιαστικά την υποστήριξή του από το τελικό ανακοινωθέν – παρά τον συμβιβασμό που εκπονήθηκε έπειτα από μάχη πάνω στα εμπορικά ζητήματα – και εξαπέλυσε μέσω Twitter επίθεση κατά του Τζάστιν Τριντό, χαρακτηρίζοντάς τον «ανέντιμο και αδύναμο».

«Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ενήργησε με τόση πραότητα και ηρεμία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μας στη G7 μόνο και μόνο για να δώσει μετά μια συνέντευξη Τύπου, μετά αφότου έφυγα, τονίζοντας ότι “οι δασμοί των ΗΠΑ είναι ένα είδος προσβολής και ότι δεν θα εκφοβιστεί”. Πολύ ανέντιμο και αδύναμο. Οι δασμοί μας είναι απάντηση στους δικούς του 270% στα γαλακτοκομικά προϊόντα», ανέφερε ο Τραμπ στο tweet του. Ενώ απείλησε με επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα «που κατακλύζουν την αμερικανική αγορά».

Όλα αυτά πυροδότησαν την οργή πολλών Καναδών, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση στους συμπατριώτες τους να αποφεύγουν εφεξής να αγοράζουν προϊόντα προερχόμενα από το νότιο γείτονά τους, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Ήδη κυκλοφορούν κατάλογοι στο Διαδίκτυο με 150 εγχώρια προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν το μπέρμπον από το Κεντάκι, το κέτσαπ Heinz, τους χυμούς πορτοκάλι από τη Φλόριντα, τα κρασιά από την Καλιφόρνια, τα αυτοκίνητα Chevrolet ή αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κάποιοι χρήστες παρουσιάζουν μάλιστα με περισσή εθνική υπερηφάνεια τα καλάθια με τα “Trump free” ψώνια τους υπό τα hashtag #BoykottUSProducts και #BuyCanadian.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Abacus το 84% των Καναδών είπε ότι δεν πρόκειται να αγοράζει πλέον αμερικανικά κρασιά, το 79% είπε ότι θα πάψει να πετάγεται για ψώνια στις ΗΠΑ, το 71% είπε ότι δεν πρόκειται να αγοράσει στο μέλλον αμερικανικά αυτοκίνητα και το 69% προϊόντα που θα φέρουν την επιγραφή Made in USA. Ενώ αρκετοί καλούν σε μποϊκοτάζ γνωστών αμερικανικών αλυσίδων, όπως τα Starbucks και τα McDonald’s.

H εκστρατεία αυτή που πυροδότησε η οργή κατά του Τραμπ μπορεί να πλήξει σημαντικά την αμερικανική οικονομία καθώς ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους οι Καναδοί είχαν ξοδέψει σχεδόν 10 δισ. δολάρια για την αγορά αμερικανικών προϊόντων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση