HomeΚΡΗΤΗΕπιστολή Βαρδάκη για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου

Επιστολή Βαρδάκη για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου

Στον Υπουργό Περιβάλλοντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου θίγει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Εν.) ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ  Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του, σύμφωνα με τον ν.4512/2018, υπό την εποπτεία του Υ.Π.Εν., συστάθηκε ο νέος φορέας (Ν.Π.Δ.Δ.) «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», ο οποίος ενσωματώνει την Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» (Ε.Κ.ΧΑ Α.Ε), καθώς και τα υφιστάμενα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποθηκοφυλακεία.

Μετά από καθυστέρηση δεκαετιών και κωλυσιεργία προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού η σύσταση του Κτηματολογίου προβλεπόταν από τη νομοθεσία ήδη από το 1998, αποτελεί πλέον γεγονός η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού, σύγχρονου, διαφανούς και εύχρηστου δημόσιου εργαλείου για την ιδιωτική και δημόσια περιουσία.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρει στην επιστολή του ότι στόχος της Κυβέρνησης ήταν «εξαρχής η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση μίας ενιαίας στρατηγικής και την επίτευξη του απαραίτητου συντονισμού για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της ελληνικής επικράτειας έως το 2020.

Με δεδομένη τη σημασία του νέου φορέα και των στόχων που έχουν τεθεί κρίνεται απαραίτητη η άμεση στελέχωση και η αποτελεσματική λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου.»

Ωστόσο, «το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου υπολειτουργεί για χρόνια σε μια πόλη των 200.000 κατοίκων, με σημαντικά λάθη και προβλήματα στην Κτηματογράφηση καθώς και συσσωρευμένα προβλήματα, όπως καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, δασώσεις εγκαταλελειμμένων περιοχών λόγω μη ύπαρξης κτηματολογίου και δασολογίου, παράνομες κατατμήσεις κληροτεμαχίων, αυθαίρετη δόμηση, κ.λ.π..»

Τέλος, ζητά από τον Υπουργό, να ενεργήσει άμεσα για την στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα επιτρέψει την αποτελεσματική λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση