HomeΚΡΗΤΗΑνοικτός διάλογος για την επιστροφή της γενιάς του brain drain

Ανοικτός διάλογος για την επιστροφή της γενιάς του brain drain

Πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση με πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, στο Ηράκλειο ανοικτή συζήτηση για το φαινόμενο της φυγής των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό (brain drain) με πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο ενός χαλαρού διαλόγου σε κεντρικό καφέ της πόλης, νέοι Ηρακλειώτες συζήτησαν για το φαινόμενο του brain drain με τον  Αν. Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρο της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι νέοι εξέφρασαν την ανησυχία τους και τους προβληματισμούς τους για το brain drain και αντάλλαξαν απόψεις για το ζήτημα με τον κ. Κυρανάκη και στελέχη της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, οι οποίοι τους παρουσίασαν τις προτάσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση του φαινομένου που στοχεύουν την επιστροφή των νέων επιστημόνων στη Χώρα μας και την μετατροπή του brain drain σε brain gain!

node-brain-drain2

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Βαγγέλης Καρκανάκης, οι Αντιπρόεδροι κ.κ. Λευτέρης Ζερβός και Βασίλης Βαρούχας, ο Υπεύθυνος Παραγωγικών Φορέων κ. Γιάννης Χατζηνικολάου, η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Εύα Σημαιάκη, ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών κ. Στράτος Μαγκουσάκης, η Υπεύθυνη του Τομέας Παιδείας κα Ελένη Κουντουράκη, ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας κ. Βαγγέλης Παπαδάκης, η Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Χερσονήσου κα Νεκταρία Μανίκα, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Μινώα Πεδιαδος κ. Γιάννης Αγγελάκης, η Περιφερειάρχης ΟΝΝΕΔ Κρήτης κα Μάνια Οικονομάκη, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου κ. Άγγελος Μαθιουδάκης, καθώς και πλήθος στελεχών-μελών της ΔΗΜΤΟ Ηρακλείου, της ΔΑΠ, του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Αναφορικά με τη μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό ο κ. Κυρανάκης δήλωσε: «Εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα παρατηρείται ένα έντονα ανησυχητικό φαινόμενο, το φαινόμενο brain drain ή αλλιώς φυγή μυαλών. Η συγκεκριμένη τάση έχει γίνει έντονα αισθητή τα τελευταία χρόνια όπου και έκτοτε δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει την εργασία τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αναζητούν  στο εξωτερικό την οικονομική τους ευημερία. Έτσι λοιπόν, βλέποντας την όλο και πιο αυξανόμενη μετανάστευση των Ελλήνων και ιδιαίτερα αυτών με υψηλά προσόντα γίνεται εύκολα αντιληπτή η τεράστια απώλεια που υφίστανται το ανθρώπινο  και παράλληλα επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Οι επιπτώσεις στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλες από την μείωση των δυναμικότητας της οικονομίας, των ερευνητικών δραστηριοτήτων σε εγχώριο επίπεδο, την υποβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας  και τον κλυδωνισμό της οικονομικής σταθερότητας του κράτους. Για να δοθεί μία λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει κίνητρα στους νέους επιστήμονες για να επαναπατριστούν. Στις άμεσες προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος του brain drain και των επιπτώσεών του σε κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση