HomeΚΡΗΤΗΤαλαιπωρία πολιτών και εργαζομένων στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου

Ταλαιπωρία πολιτών και εργαζομένων στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου

Παρέμβαση στη βουλή από τον γραμματέα της ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις σημαντικές ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η σημερινή Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον νόμο 4512/2018, κατήργησε την Εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε.) και την αντικατέστησε με το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.)  Ελληνικό Κτηματολόγιο, μεταβιβάζοντας στο νέο φορέα και τις αρμοδιότητες του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών. Ο ανωτέρω φορέας τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

To Γραφείο Κτηματογράφησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονες ελλείψεις σε προσωπικό. Η απουσία μηχανικού και δικηγόρου, δύο ειδικοτήτων απολύτως απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του, έχει οδηγήσει στην υποστελέχωσή του, με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες όσο και για τους λοιπούς εργαζομένους σε αυτό, αλλά και στην ίδια την κρατική μηχανή.

Καθημερινά ταλαιπωρείται ένας αξιοσέβαστος αριθμός πολιτών, αφού δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις υποθέσεις του με τρόπο αποτελεσματικό. Οι λιγοστοί υπάλληλοι που έχουν απομείνει, επωμίζονται επιπλέον εργασιακό φόρτο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, πολλές φορές μη έχοντας πάντα τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται. Μέχρι πρότινος, δικηγόρος από τα Χανιά επισκεπτόταν το γραφείο Κτηματογράφησης, με συχνότητα δεκαπέντε (15) ημερών, ενώ υπήρχε συνεργασία και με δικηγόρο ως ελεύθερο επαγγελματία. Με τα νέα δεδομένα, η σύμβαση του δικηγόρου έληξε, ενώ τα πάγια έξοδα του μηχανικού έπαυσαν να εγκρίνονται. Ως αποτέλεσμα, το Κτηματολογικό Γραφείο του Ηρακλείου υπολειτουργεί και οι πολίτες ταλαιπωρούνται.

Ταυτόχρονα, τα δημόσια έσοδα εμφανίζονται μειωμένα, καθώς ματαιώνονται πολλές αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων, η έλλειψη μηχανικού και δικηγόρου δεν καθιστά εφικτό τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας, ειδικά αυτών που χρήζουν διόρθωσης. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα δημόσια έσοδα, μέσω της φορολογίας, από την μεταβίβαση κυριότητας ακινήτου λόγω αγοραπωλησίας.

Η ίδρυση του νέου φορέα προβλέπει την στελέχωσή του από μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια κάλυψης των αναγκών του, με αποτέλεσμα τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου να παραμένουν δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων του Ηρακλείου».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα, ώστε να στελεχωθεί το Γραφείο Κτηματογράφησης Ηρακλείου με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται;

2. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση