HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ Τέρενς Κουίκ στο Κονγκό

Ο Τέρενς Κουίκ στο Κονγκό

Για τις περιουσίες των Ελλήνων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντική και πρωτόγνωρη εξέλιξη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, την απόφαση ενδελεχούς έρευνας και επίλυσης της εκκρεμότητας δεκαετιών που αφορά τις περιουσίες των Ελλήνων του Κονγκό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κουίκ, στη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης που είχε για διμερείς συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών του Κονγκό, στην Κινσάσα, η πρώτη μετά από 46 χρόνια, ο υφυπουργός της χώρας Εμανουέλ Κασόνγκο (Emmanouel Kasongo) ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή και μάλιστα διαρκή, με συμμετοχή εκπροσώπων της ομογένειας, προκειμένου να δώσει λύσεις σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν, μετά τις εθνικοποιήσεις του 1974.

Στη συζήτηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναλύθηκαν οι τρεις βασικές κατηγορίες των ελληνικών εκκρεμοτήτων που πρέπει να εξεταστούν. Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι περιουσίες που εθνικοποιήθηκαν, οι περιουσίες που καταστράφηκαν στα βίαια και αιματηρά γεγονότα του 1991 και τα χρήματα που οφείλει η Λ.Δ. Κονγκό σε Έλληνες προμηθευτές του. Σημαντικό είναι ότι σε αυτή την επιτροπή θα μετέχουν και δύο Έλληνες, ανέδειξε ο κ. Κουίκ και συμπλήρωσε ότι σε ένα τεράστιο και δύσκολο έργο, η συμμετοχή των Ελλήνων θα είναι ουσιαστική και επιπλέον θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στις διαδικασίες και τις αποφάσεις.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ο κ. Κασόνγκο, διερμηνεύοντας προφανώς τη θέση της κυβέρνησής του, τόνισε επανειλημμένα ότι ήταν λάθος όλα αυτά που συνέβησαν με τις ξένες περιουσίες το 1974 και αυτό το λάθος θέλουν να το επιλύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει ώστε να επιστρέψουν κάποιες από τις ομογενειακές οικογένειες που έφυγαν εξαιτίας των διάφορων γεγονότων, τόνισε ο κ. Κουίκ.

«Τα μάρμαρα του Κονγκό περιμένουν ελληνικές εταιρείες και τεχνίτες»

Πέρα από το ζήτημα των ελληνικών περιουσιών, ο κ. Κουίκ συζήτησε με τον ομόλογό του από το Κονγκό πεδία συνεργασίας, όπως ελληνική επιχειρηματική αποστολή να μεταβεί στη Λ.Δ.Κονγκό και μάλιστα με τη συμβολή της ομογένειας. Πολύ ενδιαφέρον είχε, σύμφωνα με τον Έλληνα υφυπουργό, το κομμάτι των μαρμάρων. «Το Κονγκό έχει πολλά μάρμαρα, εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δεν έχει την τεχνογνωσία της επεξεργασίας του. Μου ζήτησαν να έλθουν Έλληνες να επιχειρήσουν σε αυτόν τον τομέα» ανέφερε και προσέθεσε: «Επισήμανα ότι η Ελλάδα της δημοκρατίας και του διαλόγου, που έκτισε τον αρχαίο πολιτισμό της και με το μάρμαρο, που ξέρει να το κόβει και να το λαξεύει μέχρι σήμερα, είναι πάντα ανοικτή σε επωφελείς συνέργιες. Και αποφεύγοντας να εμπλέκεται στα εσωτερικά άλλων χωρών, σέβεται τις πολιτικές διεργασίες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη τους επόμενους μήνες στη χώρα και αναμένει με το τέλος τους, μέσα σε περιβάλλον ηρεμίας και σταθερότητας, που είναι βασικοί κανόνες της αγοράς, να πραγματοποιηθεί η πρώτη επιχειρηματική αποστολή και άλλες δράσεις που θα αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις».

Η συνάντηση του κ. Κουίκ με τον κ. Κασόνγκο έγινε παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στην Κινσάσα Γεωργίου Παπακώστα και του επίτιμου γενικού προξένου στο Λουμπουμπάσι και προέδρου της ελληνικής κοινότητας στην Κινσάσα Γεράσιμου Ντούνη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση