HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑντιδρούν στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου

Αντιδρούν στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου

Κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονη κριτική ασκούν από το πρωί οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στην Βουλή.

Η κριτική εστιάζεται κυρίως στους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις, τα υψηλά πλεονάσματα και την υπερφορολόγηση.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι η πρόβλεψη Μεσοπρόθεσμου για δέσμευση των αποθεμάτων των Δήμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας «καταλύει τις συνταγματικές επιταγές για αυτοτέλεια και καταρρίπτει την αυτονομία για σύνταξη προϋπολογισμών».

Ο ίδιος τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι «τιμωρητική προς όσους έχουν νοικοκυρεμένα οικονομικά και αποθεματικά».

Νέο οικονομικό μοντέλο που δεν θα στηρίζεται σε πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και υπερφορολογία ζήτησε ο Κωνσταντίνος Κόλιας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

«Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις 2016-17 με πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούν αισιοδοξία για επίτευξη στόχων του Μεσοπρόθεσμου. Όμως τα υψηλά πλεονάσματα εξασφαλίζονται με υψηλή φορολογία. Το κλειδί για ανάκαμψη είναι η ανάπτυξη με προσέλκυση επενδύσεων που είναι δύσκολη με το υφιστάμενο καθεστώς υψηλής φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών. Οι περικοπές έως 18% των συντάξεων και η μείωση αφορολόγητου, η συρρίκνωση, δηλαδή, του εισοδήματος συνταξιούχων και νοικοκυριών δεν ενισχύουν την κατανάλωση».

Ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ανέφερε: «Προβλέπεται η παράταση των κλειστών προϋπολογισμών για μια 4ετία, αν και είχε επιβληθεί ως προσωρινό μέτρο έως ότου να λειτουργήσει το rebate. Πλέον έχει παρατάσεις 7 ετών με αδιανόητα ποσά. Η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να το αντέξει. Δεν είναι δυνατόν άλλοι να χορταίνουν και άλλοι να πληρώνουν. Δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα από το clow back που απονευρώνει και κοιμίζει την δημόσια διοίκηση. Ζητάμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση εξαίρεσης γενοσήμων από το clow back».

Ο κ. Στράτος Παραδιάς (ΠΟΜΙΔΑ) ζήτησε κατάργηση του φόρου υπεραξίας των ακινήτων και 50% μείωση του φόρου τεκμηρίων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος είπε: «Η κυβέρνηση είναι καλή στα βαφτίσια. Λέει για έξοδο μνημονίων αλλά αυτό που ψηφίζει είναι ένα διαρκές μνημόνιο με δυσθεώρητα μνημόνια. Η κυβέρνηση έλαβε λαϊκή εντολή για παράλληλο πρόγραμμα. Έριξε λευκή πετσέτα και λαμβάνει συνεχώς νέα σκληρά μέτρα. Με το Μεσοπρόθεσμο μειώνονται περαιτέρω οι συντάξεις και οι μισθοί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντί να ψηφίζουν τα μέτρα να ξαναέρθουν έξω από την βουλή να διαδηλώσουν».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωάννης Πάιδας ανέφερε ότι ο «νόμος λαιμητόμος του Κατρούγκαλου» εξαϋλώνει τις συντάξεις αλλά και τα «αιματοβαμμένα πλεονάσματα».

«Ο κ. Τσακαλώτος είχε να πει ότι είναι “μαύρος” επειδή θήτευσε στα τεθωρακισμένα και είναι ΠΑΟΚ. Καλό όμως είναι να βάλει και λίγο κόκκινο στην πολιτική του για τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους», είπε μεταξύ άλλων.

Με μελανά χρώματα παρουσιάστηκε και η κατάσταση στον χώρο της υγείας

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων, Παναγιώτη Παπανικολάου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως «Τις καταστροφικές συνέπειες των μέτρων τις ζούμε. Τις ζήσαμε και την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο που εργάζομαι όταν εν ώρα χειρουργείου μείναμε για 50 λεπτά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρέχαμε να βρούμε μπαλαντέζες. Υπάρχουν ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής και διασωληνωμένοι τοποθετούνται σε κοινούς θαλάμους λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης».

«Θα είμαστε στην απέναντι όχθη. Αυτή τη σταθερή στάση δεν την αλλάζουμε σαν εκκρεμές με κριτήριο το ποιος ασκεί την καταστροφική πολιτική», είπε ο κ. Παπανικολάου για να προσθέσει:

«Εμείς οι έντιμοι νοσοκομειακοί ιατροί δεν υποτασσόμαστε δεν θα μετατρέψουμε το υπερήφανο “όχι” σε “ναι”».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση