HomeΚΡΗΤΗΗ δικτύωση προγραμμάτων LIFE Ελλάδας και Κύπρου στην… Κρήτη

Η δικτύωση προγραμμάτων LIFE Ελλάδας και Κύπρου στην… Κρήτη

Ποιο είναι το πρόγραμμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από χτες έως και αύριο, Τετάρτη, πραγματοποιείται στο Ηράκλειο επίσκεψη δικτύωσης δύο προγραμμάτων LIFE της Ελλάδας και της Κύπρου: του ελληνικού LIFE Natura2000 Value Crete (LIFE13 INF/GR/000188), στο οποίο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος, και του κυπριακού iLIFE-TROODOS (LIFE16 GIE/CY/000709).

Και τα δύο προγράμματα αφορούν στη θεματική ενότητα Πληροφόρηση και Διακυβέρνηση.

Χτες, πρώτη μέρα της επίσκεψης, έλαβε χώρα η παρουσίαση των προγραμμάτων LIFE από συντονιστές και εταίρους στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Μετά την περιγραφή του ελληνικού προγράμματος “Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura2000 στην Κρήτη”, το οποίο ολοκληρώνεται εντός του 2018, ακολούθησε η παρουσίαση του κυπριακού LIFE “Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών” από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου Δρ. Μάριο Ανδρέου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης – ΜΦΙΚ, της κυπριακής αποστολής του έργου και, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Συντονίστρια κ. Μ. Κοζυράκη και η κ. Γ. Ξυλούρη, Δασολόγος. Καθώς το κυπριακό LIFE είναι ένα νέο έργο (ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017) και, ουσιαστικά, αφορά την προώθηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών σε μια στοχευμένη περιοχή του δικτύου Natura2000, με κυρίαρχο δασικό χαρακτήρα, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κυρίως στράφηκε στην εμπειρία του ελληνικού LIFE (ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014) που συμπεριέλαβε στην έρευνα του όλες τις προστατευόμενες περιοχές Natura2000 της Κρήτης.

Σήμερα, θα γίνει επίσκεψη των Κυπρίων εταίρων στις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας και ανταλλαγή εμπειριών, καθώς στην αποστολή συμμετέχει ο κ. Λοίζος Κωνσταντίνου, Δασολόγος, ως εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών του Κυπριακού Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η επίσκεψη δικτύωσης θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση