HomeHL-WorldΔιεθνής τύπος: «Ο Τραμπ σαμποτάρισε τη Σύνοδο Κορυφής της G7»

Διεθνής τύπος: «Ο Τραμπ σαμποτάρισε τη Σύνοδο Κορυφής της G7»

Πρόσβαλε δύο φορές τους ηγέτες αποχωρώντας δύο φορές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O Τραμπ σαμποτάρει τη G7 σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνοντας o Αμερικανός πρόεδρος εγκατέλειψε νωρίτερα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στο Κεμπέκ για να μεταβεί στη Σιγκαπούρη όπου θα έχει την Τρίτη κρίσιμες συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στο μεταξύ, οι δημοσιογράφοι που ταξίδευαν μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One στη Σιγκαπούρη ήξεραν ότι οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στο κοινό ανακοινωθέν. Κι όταν το Air Force One προσγειώθηκε στη Σούδα για ανεφοδιασμό τότε ανακάλυψαν ότι ο Τραμπ είχε αλλάξει γνώμη.

Η ανακοίνωση- βόμβα του Τραμπ, όπου ανέφερε ότι αποσυρόταν από το κοινό ανακοινωθέν της G7 και στην οποία προέβη αφού έφυγε πρόωρα από τη σύνοδο στον Καναδά, διατάραξε την εύθραυστη ισορροπία που είχε διαμορφωθεί στη διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και των κορυφαίων συμμάχων της για το εμπόριο, επισημαίνουν τα γαλλικά δίκτυα. Αλλά και η σκληρή γλώσσα του Τραμπ απέναντι στον οικοδεσπότη της συνόδου σχολιάζεται επικριτικά από τα διεθνή ΜΜΕ.

«Ο πρωθυπουργός Τριντό του Καναδά το έπαιζε τόσο ήπιος και πράος κατά τις συναντήσεις μας στη G7 απλά και μόνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου αφού έφυγα, λέγοντας ότι οι δασμοί των ΗΠΑ ήταν «κάπως προσβλητικοί» και «δεν θα ανεχτεί να τον εκφοβίζουν». Πολύ ανέντιμος και αδύναμος. Οι δασμοί μας είναι σε απάντηση του δικού του 270% στα γαλακτοκομικά προϊόντα!» έγραψε στο Twitter, μεταξύ άλλων.

Στη συνέντευξη Τύπου του, ο Τριντό είχε κάνει λόγο για μέτρα- αντίποινα που θα λάμβανε ο Καναδάς τον επόμενο μήνα σε απάντηση στην απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ.

Politico: Και τώρα τι;

«Ο Τραμπ μόλις τίναξε στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής των G7.Και τώρα τι;», διερωτάται ο αμερικανικός ιστότοπος «Politico», σχολιάζοντας τον απόηχο της διάσκεψης στο Κεμπέκ του Καναδά.

«Ζητώντας την επιστροφή της Ρωσίας στις διασκέψεις κορυφής και την αποχώρηση των ΗΠΑ από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε τις αληθινές του προθέσεις», υποστηρίζει το δημοσίευμα .

«Πρέπει να έχουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Αμερικανός προσθέτοντας με το χαρακτηριστικό του ύφος: «Ξέρετε,είτε σας αρέσει είτε όχι, ίσως να μην είναι και πολιτικά ορθό, αλλά πρέπει να κυβερνήσουμε τον κόσμο».

Guardian: Σε σύγχυση η σύνοδος κορυφής των G7

«Σε σύγχυση η Σύνοδος Κορυφής των G7 στο Κεμπέκ με τον Αμερικανό πρόεδρο να απορρίπτει το τελικό ανακοινωθέν και να επιτίθεται στον «αδύναμο» πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό», όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

«Οι ηγέτες πίστευαν ότι θα κατέληγαν σε συμφωνία μέχρι που ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε μία προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό του Καναδά μέσω Twitter», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Ακόμα και για μια προεδρία τόσο ιδιότροπη όσο ο Τραμπ, η δράση του σηματοδoτεί θολές γραμμές μεταξύ των προσωπικών συναισθημάτων του προς τους άλλους ηγέτες και της κυβερνητικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ήταν επίσης το τελευταίο παράδειγμα που ο Τραμπ χρησιμοποίησε πολύ πιο σκληρή γλώσσα έναντι δημοκρατικά εκλεγμένων και συμμαχικών χωρών παρά σε ισχυρούς ηγέτες εχθρικών λαών», υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα.

Bild: Ήταν η σύνοδος της αντιπαράθεσης

Όπως αναμενόταν «η διάσκεψη αυτή ήταν η σύνοδος της αντιπαράθεσης. Ήταν όλοι εναντίον του Τραμπ. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της διάσκεψης, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσβαλε εις διπλούν τους υπόλοιπους ηγέτες:

1ον: Ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες και

2ον: Ζήτησε την επιστροφή της Ρωσίας στις διασκέψεις κορυφής – μια σόλο προσπάθεια.

Και μετά τη σύνοδο κορυφής, υπήρξε σκάνδαλο: ο Tραμπ απέσυρε τη συγκατάθεσή του στο κοινό τελικό ανακοινωθέν.

Η στάση του Τραμπ θυμίζει ένα επίμονο παιδί. Οι άλλοι συμμετέχοντες έδειξαν ενοχλημένοι.

Η φωτογραφία της συνόδου κορυφής αποτυπώνει το ζοφερό κλίμα στο Κεμπέκ: «Τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με αυτόν τον πρόεδρο των ΗΠΑ», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με τον αφρικανικό Τύπο, ο Tραμπ ασκεί κριτική στους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη και ζητά G8 με τη συμμετοχή της Ρωσίας στις διασκέψεις κορυφής.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση