HomeΚΟΣΜΟΣΣύσφιξη των σχέσεων Μόσχας-Πεκίνου με… υψηλές ταχύτητες

Σύσφιξη των σχέσεων Μόσχας-Πεκίνου με… υψηλές ταχύτητες

«Ο πρόεδρος Πούτιν για μένα είναι ο πιο καλός και πιο κοντινός φίλος»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η ηγεσία της Κίνας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο στην πλατεία η οποία βρίσκεται μπροστά από το Μέγαρο της Λαϊκής Συνέλευσης, όπου ο Ρώσος πρόεδρος έφθασε με μια λιμουζίνα μάρκας Mercedes, ενώ η στρατιωτική μπάντα του Στρατού της Κίνας, αφού έπαιξε του εθνικούς ύμνους των δύο χωρών, έπαιξε, ειδικά για τον πρόεδρο Πούτιν τον γνωστό ρωσικό τραγούδι «Κατιούσα» όπως και άλλα τραγούδια. Αυτό ήταν το προοίμιο της θερμής αυτής υποδοχής, προτού οι δύο ηγέτες αρχίσουν τις επίσημες συνομιλίες.

Ωστόσο η κινεζική ηγεσία δεν περιορίστηκε στην θερμή αυτή υποδοχή. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, εξαίροντας την συμβολή του Πούτιν στην οικοδόμηση των ρωσο-κινεζικών σχέσεων του απένειμε το παράσημο της Φιλίας της Κίνας, καθιστώντας έτσι τον πρώτο ξένο ηγέτη που παρασημοφορείται με την ανώτατη αυτή τιμητική αυτή διάκριση

«Αρχίζοντας από το 2000 ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε την Κίνα 19 φορές, είτε πραγματοποιώντας επίσημες επισκέψεις είτε συμμετέχοντας σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις. Μεταξύ των ξένων ηγετών κρατών είναι ο ηγέτης που επισκέφθηκε περισσότερες φορές την Κίνα, είναι ο πιο γνωστός και πιο αξιοσέβαστος στην Κίνα» υπογράμμισε ο Σι Τζιπίνγκ, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν για μένα είναι ο πιο καλός και πιο κοντινός φίλος».

Μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια κοινή ανακοίνωση αποτελούμενη από 15 σελίδες και αναφέρεται στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας όπως και σε διεθνή ζητήματα.

Η κινεζική ηγεσία, επιδιώκοντας μια πιο στενή συνεργασία, δεν αγνόησε το ενδιαφέρον του Ρώσου προέδρου για τα τρένα υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσει η Κίνα, το οποίο είχε εκδηλώσει δημόσια χθες κατά τη διάρκεια της «απευθείας γραμμής» όταν εξέφρασε την επιθυμία να ταξιδέψει με μια τέτοια υπερταχεία κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα.

Μάλιστα όταν ένας Κινέζος μαθητής του ζήτησε να αξιολογήσει τα επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα αυτό, ο πρόεδρος Πούτιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη ως προς την συνεργασία για την κατασκευή μια σιδηροδρομικής αρτηρίας υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέει το Πεκίνο με την Μόσχα. Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτή η σύνδεση θα συμβάλλει στην περαιτέρω εδραίωση και ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα

Στο Πεκίνο η επιθυμία του να ταξιδέψει με την υπερταχεία «Φουσίν» εκπληρώθηκε. Μαζί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος ήθελε να δείξει στον «καλύτερο του φίλο» τα πλεονεκτήματα των μέσων ταχείας κυκλοφορίας που διαθέτει η χώρα του, αναχώρησαν από την κινεζική πρωτεύουσα για την πόλη Τιαντζίν που βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από το Πεκίνο, στον κόλπο Μποχάι.

Οι δύο ηγέτες με την κινεζική υπερταχεία έκαναν περίπου μισή ώρα να φθάσουν στην παραθαλάσσια αυτή πόλη, τη στιγμή που οι οδηγοί αυτοκινήτων χρειάζονται μιάμιση με δύο ώρες για να διανύσουν την ίδια απόσταση. Ο πρόεδρος Πούτιν είχε την ευκαιρία να πεισθεί, για τα πλεονεκτήματα αυτά. Άλλωστε η Κίνα η οποία σήμερα είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο με τρένα υψηλών ταχυτήτων, που φθάνει τα 22.000 χιλιόμετρα, τα οποία αποτελούν το 60% του αντίστοιχου παγκόσμιου δικτύου.

Το τρένο «Φουσίν» που σημαίνει «αναγέννηση» είναι το εκσυγχρονισμένο μοντέλο του τρένου «Χάσε» (αρμονία), αλλά η διαφορά τους συνίσταται στο ότι έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά με κινεζική τεχνολογία. Το «Φουσίν» καταναλώνει 17% λιγότερη ενέργεια ανά 100 χιλιόμετρα από το «Χάσε» όταν κινείται με ταχύτητα 350 χιλιομέτρων ανά ώρα, όπως μεταδίδει το TASS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια του σύντομου αυτού ταξιδιού από το Πεκίνο με προορισμό την πόλη Τιαντζίν, οι εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» και της κινεζικής εταιρείας «Κινεζικοί σιδηρόδρομοι» πάνω στην κινεζική υπερταχεία και παρουσία των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία σιδηροδρομικών μεταφορών που θα πραγματοποιούνται από την Κίνα προς την Ευρώπη μέσω Ρωσίας με ταχείες και υπερταχείες αμαξοστοιχίες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής υπογράφηκαν διάφορες σημαντικές συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μια από αυτές υπήρξε η συμφωνία που υπέγραψε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία «Roskosmos» με την κινεζική Διαστημική Υπηρεσία για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Διαστήματος, ενώ εξίσου σημαντική είναι η συμφωνία που υπέγραψε η Rosatom με την Κίνα για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων σε δύο πυρηνικούς σταθμούς της Κίνας, την οποία θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά η κινεζική πλευρά. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Αλεξέι Λιχατσόφ, το κόστος του εξοπλισμού που θα απαιτηθεί στην πρώτη φάση φθάνει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία επισημαίνεται ότι προτίθενται να εμβαθύνουν και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους σε όλες τις κατευθύνσεις. Έδωσαν έμφαση και στη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα, όπως και στο να υποστηρίξουν τις αναγκαίες και λογικές μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ποδόσφαιρο. Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η έναρξη του Μουντιάλ 2018 θα είναι μια παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού, ένα φεστιβάλ φιλίας μεταξύ όλων των αθλητών όλων των ηπείρων. Επισήμαναν ότι οι διεθνείς οργανώσεις δεν πρέπει να δεινοπαθούν από εξωαθλητικούς παράγοντες. Επιπλέον, η Ρωσία δήλωσε πρόθυμη να παράσχει κάθε υποστήριξη προς την Κίνα όσον αφορά την προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο.

Το πλήθος των συμφωνιών που υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, δείχνουν σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας «το υψηλό επίπεδο των κινεζο-ρωσικών σχέσεων και θα αποτελέσει μια σημαντική ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς»

Αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνα Σι Τζιπίνγκ επισήμανε την σταθερή συνεργασία των δύο χωρών, η οποία όπως είπε έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση