HomeHL-9Στο Ηράκλειο η ετήσια συνάντηση των «Γραμμών καταγγελιών»

Στο Ηράκλειο η ετήσια συνάντηση των «Γραμμών καταγγελιών»

Με τη συμμετοχή 48 εκπροσώπων από όλο τον κόσμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αποτελεσματικότερη  καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων των 48 Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE, μέλος του οποίου είναι από το 2005 η SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων των Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών  για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης από τη Δευτέρα 11 Ιουνίου ως την Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ρόλο και στις δραστηριότητες των Ανοιχτών Γραμμών για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου, ιδιαίτερα εκείνου που κυκλοφορεί στο Dark Web.

Στις τελευταίες τάσεις  όσον αφορά στο διαδικτυακό έγκλημα στη χώρα μας θα αναφερθεί στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώ εκπρόσωπος της ΕUROPOL στην ομιλία του θα αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την πάταξη του διαδικτυακού εγκλήματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συζητήσεις που θα αναπτυχθούν μεταξύ των εκπροσώπων των Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί η κάθε χώρα για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο ενώ θα ακολουθήσουν και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους νέους αναλυτές.

Tα περιστατικά εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης παρουσιάζουν σταθερά ανοδική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες στη SafeLine ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα και από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Σύμφωνα με τα στοιχείο o INHOPE έλαβε 9.357.240 καταγγελίες για εικόνες παιδικής κακοποίησης από τις οποίες επεξεργάστηκε και προώθησε προς τις διωκτικές αρχές τις 210.904. Από τις καταγγελίες που έλαβε ο INHOPE, το 75% του παράνομου περιεχομένου σε επίπεδο Ευρώπης απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες, συμβάλλοντας δυναμικά με τον τρόπο αυτό στην προστασία των θυμάτων και την εξάλειψη του φαινομένου της ανάρτησης στο Internet περιεχομένου παιδικής κακοποίησης. Ευάλωτες ομάδες και κατά το έτος 2016 αποδεικνύονται τα κορίτσια παιδικής ηλικίας. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι  όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Διαβάστε περισσότερα για τον ρόλο της SafeLine

Διαφήμιση
Διαφήμιση